nieuws

Boze Gelderse gedeputeerde boycot AH

Formules 2775

Boze Gelderse gedeputeerde boycot AH

ARNHEM – De Gelderse gedeputeerde van Landbouw Jan Jacob van Dijk (CDA) boycot AH. Volgens hem maakt Ahold het boeren onmogelijk om te investeren in dierenwelzijn en milieu.

In een ingezonden stuk in De Gelderlander schrijft de gedeputeerde dat hij sinds enkele weken niet meer bij AH komt.

Prijskortingen van leveranciers

Hij reageert daarmee op de onthulling van Distrifood dat Albert Heijn na de fusie met het Belgische Delhaize prijsverlagingen bij leveranciers en daarmee ook van boeren probeert af te dwingen. ‘Ik blijf er niet weg omdat de aanbiedingen elders aantrekkelijker zijn, maar vanwege AH’s aankondiging om toeleveranciers te dwingen de prijzen te verlagen’, schrijft hij vandaag in de regionale krant.

Druk op de sector

‘Dat is desastreus voor de gewenste ontwikkelingen in de agrarische sector. In de afgelopen jaren hebben velen druk uitgeoefend op deze sector. Er moet meer aandacht zijn voor het welzijn van de varkens, kippen en kalveren. Meer aandacht ook voor het verminderen van schadelijke stoffen zoals fijnstof en endotoxinen. Minder mest en meer aandacht voor het landschap. Allemaal terechte eisen. Maar ze zijn niet gratis’, motiveert hij de boycot in de ingezonden brief.

Prijsverlagingen op het bord

Door de fusie van Ahold met Delhazie is een groter concern ontstaan. Dat betekent dat er op grotere schaal producten worden ingekocht. En daar zou een lagere prijs tegenover moeten staan, zo is volgens Van Dijk de redenering van het nieuwe concern. Hij stelt dat de prijsverlagingen uiteindelijk op het bord van de producenten van voedsel terechtkomen. En de effecten daarvan zijn volgens de Gelderse gedeputeerde desastreus.

Oude vertrouwde winkel

‘Het wordt tijd dat we Ahold nu weer duidelijk maken dat het onverantwoord bezig is. Ik ga nu naar een andere supermarkt. Hopelijk keert Ahold op zijn schreden terug zodat ik mijn boodschappen weer bij mijn oude vertrouwde winkel kan doen’, besluit Van Dijk zijn ingezonden brief.

Geen inhoudelijke reactie

Ahold Delhaize wil in de Gelderlander niet inhoudelijk op de boycot van de gedeputeerde reageren. Het bedrijf laat alleen weten dat het met honderd grote, internationale leveranciers in gesprek wil over de contracten. Met individuele boeren en tuinders wordt niet gesproken, stelt Ahold. ‘We zien dat voor dezelfde producten de inkoopprijzen verschillen. Daar gaan we over in gesprek.’

Leveranciers ervaren gesprekken als eenzijdig

Distrifood meldde vorige maand dat Ahold Delhaize met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar een integratiebonus en nieuwe condities van zijn grote internationale leveranciers eist. De gesprekken worden door leveranciers ervaren als eenzijdig, meldden bronnen aan Distrifood. ‘Ahold Delhaize heeft het dossier AH en Delhaize bekeken en komt op basis daarvan met nieuwe condities en een integratiebonus die de fabrikant moet betalen. De nieuwe condities worden met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar ingevoerd’, aldus een leverancier tegenover Distrifood. Er wordt met leveranciers ook gesproken over een eenmalige afkoopsom voor conditieverschillen van voor 2016.

 

 

Reageer op dit artikel