nieuws

Gedeputeerde: ‘geen spijt van AH-boycot’

Formules 2106

Gedeputeerde: ‘geen spijt van AH-boycot’

ARNHEM – De Gelderse CDA-gedeputeerde Jan Jacob van Dijk heeft geen spijt van zijn actie om Albert Heijn publiekelijk te boycotten. Hij vindt het wel jammer dat de aandacht zich alleen op AH toespitste.

Dat zegt Van Dijk in een interview met dagblad De Gelderlander. Van Dijk kwam eerder deze week in het nieuws na het schrijven van een opiniestuk waarin hij meldde persoonlijk Albert Heijn te boycotten vanwege de manier waarop de marktleider met toeleveranciers, vooral boeren, omgaat. Van Dijk is landbouw-gedeputeerde bij de provincie Gelderland.

Van Dijk wilde hele supermarktbranche bekritiseren

‘Aan de ene kant is mijn actie geslaagd. Het onderwerp staat op de agenda, stel ik vast. Ik heb enorm veel bijval gehad, zeker ook van boeren. Mijn mailbox liep vol. Mensen kwamen naar me toe: ‘goede actie’. Aan de andere kant vind ik het jammer dat alle aandacht zich toespitste op één bedrijf, Albert Heijn’, aldus Van Dijk in het interview. Hij zegt met zijn actie de handelswijze van de hele supermarktbranche te hebben willen bekritiseren.

‘Albert Heijn hoort een voorbeeldfunctie te hebben’

Spijt heeft hij dan ook niet. ‘Nee, nee, ik heb totaal geen spijt. Ik heb Albert Heijn als voorbeeld gekozen omdat het mijn vaste supermarkt was. En – dat was de aanleiding – omdat moederbedrijf Ahold na de fusie met het Belgische Delhaize bekend maakte nieuwe prijsafspraken met leveranciers te maken die een half miljard euro moeten opleveren. Ook: omdat AH marktleider is. Zo’n bedrijf hoort een voorbeeldfunctie te hebben.’

Gedeputeerde gaat in gesprek met Albert Heijn

De gedeputeerde gaat wel in gesprek met Albert Heijn. Vrijdag heeft hij een ontmoeting met het hoofd public affairs. Hij wil daarbij geen uitleg maar een écht gesprek. ‘Ze hoeven me bij Ahold Delhaize echt niet uit te leggen hoe de wereld in elkaar steekt. Ik loop al langer mee en wéét hoe het werkt.’ Uiteindelijk hoopt hij hierover met Ahold Delhaize-baas Dick Boer te kunnen spreken. ‘Het gaat mij erom dat er nu echt een keer iets moet veranderen. Als we als maatschappij vrije uitloopeieren in onze mayonaise willen en tweesterrenvlees in plaats van kiloknallers moet de retailsector daarin z’n verantwoordelijkheid nemen.’

Reageer op dit artikel