nieuws

Foodomzet Hema loopt terug

Formules 1531

Foodomzet Hema loopt terug

AMSTERDAM – De foodomzet van Hema is het afgelopen kwartaal met dik 3 procent gedaald.

Dit heeft het bedrijf bekendgemaakt. Volgens Hema wordt de daling van de foodomzet veroorzaakt doordat er minder promotionele acties waren en Hema nu sterker inzet op het verminderen van verspilling.

Contrast met kledingverkopen

De ontwikkelingen bij de foodverkopen staan in schril contrast met de kledingverkopen en de omzet van huishoudelijk artikelen en verzorgingsproducten. De kledingverkopen brachten ruim 12 procent meer op. Die plus was gunstig voor de margeontwikkeling. Huishoudelijke artikelen en persoonlijke verzorgingsproducten waren goed voor 2,9 procent meer omzet.

Minder verlies

Hema heeft zijn verlies afgelopen kwartaal verder teruggebracht. De winkelketen slaagde er in beter te presteren, onder meer door besparingen op inkoop. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ging er vooral meer kleding over de toonbank. Onder de streep kwam Hema €9,6 miljoen tekort, tegen €19 miljoen in het tweede kwartaal vorig jaar. De omzet groeide met 3,9 procent tot bijna €278 miljoen euro. In winkels die al langer dan een jaar open waren werd aan de kassa’s 2,6 procent meer afgerekend.

Stijgende lijn zet door

Hema wist zijn financiële resultaten vorig jaar al flink te verbeteren. Het lijkt erop dat de keten die stijgende lijn dit jaar verder doorzet. Het leeuwendeel van de verkopen van Hema vindt nog altijd plaats in Nederland, maar internationaal timmert het bedrijf ook steeds meer aan de weg. Zo opende Hema in het tweede kwartaal winkels in Parijs, Londen en Barcelona.

Op schema met strategische plannen

Topman Tjeerd Jegen is tevreden over de omzet- en margeontwikkeling. Volgens hem ligt Hema op koers met de uitvoer van zijn strategische plannen. Zo wordt in Nederland een nieuwe indeling van de schappen uitgetest. Ook zijn in alle landen waar Hema zit de webwinkels vernieuwd om klanten meer te verleiden tot het doen van aankopen via het internet.

Reageer op dit artikel