nieuws

FIFA: Rol Kuipers (Jumbo) in voetbalhistorie

Formules 2105

FIFA: Rol Kuipers (Jumbo) in voetbalhistorie
Foto: Ronald Hissink

BARI – Björn Kuipers heeft volgens FIFA-baas Gianni Infantino een rol vervuld in een stukje voetbalhistorie.

De scheidsrechter leidde donderdagavond de oefeninterland tussen Italië en Frankrijk in Bari (1-3). Bij een omstreden handsbal van de Fransman Layvin Kurzawa in het Franse strafschopgebied besloot de Jumbo-ondernemer videoscheidsrechters in te schakelen.

Kuipers onderbreekt duel

Kuipers zocht na de handsbal contact met twee buiten het stadion gestationeerde arbiters, die op videobeelden de situatie nauwkeurig bestudeerden. ‘Je kon zien dat de arbiter het duel voor een paar seconden onderbrak’, stipte voorzitter Infantino van de wereldvoetbalbond de werkwijze van Kuipers aan in een uitzending van de Italiaanse omroep RAI. ‘Zij zagen dat het geen strafschop was. We hebben hier voetbalgeschiedenis geschreven. We leven in 2016, het is tijd om dit goed te gaan testen. Ik hoop dat we bij het WK in 2018 in Rusland deze technologie volledig kunnen gaan gebruiken’, aldus Infantino.

KNVB is pionier

De KNVB is één van de pioniers op het gebied van de videoscheidsrechter. De voetbalbond testte het nieuwe systeem twee jaar lang in de eredivisie. Dit seizoen gebeurt het ‘live’ bij duels in het KNVB-bekertoernooi.

Jumbo-ondernemer topscheidsrechter

Kuipers is naast Jumbo-ondernemer al jarenlang één van de topscheidsrechters in Europa. Zo floot hij in 2014 niet alleen drie wedstrijden op het WK in Brazilië, maar leidde hij ook de Champions League-finale tussen Atletico Madrid en Real Madrid. Een jaar eerder floot hij al de Europa League-finale tussen Chelsea en Benfica.

Reageer op dit artikel