nieuws

Fabrikantenverzet tegen claim Ahold Delhaize

Formules 1956

Fabrikantenverzet tegen claim Ahold Delhaize

BREDA – Fabrikanten aan beide kanten van de grens verzetten zich tegen de kortingen die fusie-onderneming Ahold Delhaize eist.

Dat meldt de Belgische krant De Tijd. In Nederland dient de FNLI een klacht in bij de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken, zoals Distrifood gisteren al schreef. Volgens de organisatie is het handelen van Ahold Delhaize in tegenspraak met de code over eerlijk zakendoen binnen de keten. De Belgische fabrikanten, verzameld in BABM, houden het voorlopig bij een brandbrief aan  de voorzitter van wat in België het ketenoverleg wordt genoemd.

Individuele gesprekken in Breda

Verschillende bedrijven zijn overigens bij beide instellingen aangesloten. Distrifood onthulde enkele weken geleden al dat fabrikanten die zowel aan Albert Heijn als Delhaize leveren zijn uitgenodigd voor gesprekken in Breda over de inkoopvoorwaarden. Daarover ontstond al direct onrust.

Ahold Delhaize wil inkoopprijzen stroomlijnen

Ahold Delhaize-woordvoerder Peter Dercon legt in De Tijd uit waarom de gesprekken plaatsvinden. ‘In Nederland liggen de prijzen voor de meeste producten lager. We willen dat er meer lijn komt in de aankoopprijzen.’ Daarnaast zou het fusiebedrijf ook een korting willen over de zes maanden voor de fusie.

Ahold Delhaize zegt zich aan de regels te houden

Ahold Delhaize zelf zegt zich aan de regels te houden. ‘Ahold Delhaize onderschrijft de gedragscode en de onderneming houdt zich daaraan. Wij voeren individuele gesprekken met onze leveranciers, en wij moeten daarin samen tot overeenstemming komen.’

Opleggen van voorwaarden met terugwerkende kracht

In Het Financieele Dagblad zegt Philip den Ouden van FNLI echter dat dit anders gaat. ‘Er zou sprake zijn van het opleggen van voorwaarden met terugwerkende kracht en het openbreken van bestaande contracten. Ook wordt gedreigd met consequenties voor de handelsrelatie en eist men vergoedingen waar geen prestaties tegenover staan.’

Reageer op dit artikel