nieuws

Delhaize baart opzien met dakmoestuin

Formules 1420

BRUSSEL – Aholds fusiepartner Delhaize lanceert als eerste Belgische retailer een dakmoestuin op een van haar winkels.

Delhaize baart opzien met dakmoestuin

Bovenop de Delhaize-supermarkt Boondael in Elsene zal vanaf 2017 als proefproject een groententuin op het dak verschijnen meldt het Belgische vakblad Gondola.

Oogst wordt verkocht in winkel

De oogst hiervan zal rechtstreeks verkocht worden in de winkel zelf. Op het dak van de supermarkt wordt vanaf midden 2017 een 320 m² grote daktuin in gebruik genomen. De helft van de oppervlakte wordt ingenomen door een moestuin in open lucht, de andere door een serre. Dit zorgt ervoor dat er het hele jaar door groenten geteeld kunnen worden.

Eerste voedingswinkel in België

Als alles volgens plan verloopt, dan zal Delhaize-supermarkt Boondael, de eerste supermarkt zijn in België die haar eigen groenten kweekt op het dak meldt Gondola verder. De pilot met de dakmoestuin wordt geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd.

Duurzame en lokale projecten

‘Ik ben zeer trots dat ik dit innovatief concept mag voorstellen. Delhaize wil meer dan ooit inzetten op duurzame en lokale producten. Met deze primeur in de Belgische retail willen we onze voortrekkersrol nogmaals bevestigen,’ zei Denis Knoops, CEO van Delhaize België en Luxemburg, bij de presentatie van het project.

Urban farming

Delhaize start dit initiatief in de eerste plaats om de mogelijkheden van urban farming te onderzoeken. Het is  de bedoeling om de medewerkers en de buurt rechtstreeks te betrekken bij het beheren van de stadstuin.

Kassen op daken

De Amerikaanse non-profitorganisatie BrightFarms maakte in 2012 al bekend in kassen op daken van supermarkten in de VS duurzaam groentes te verbouwen.

Reageer op dit artikel