nieuws

Ahold Delhaize met leveranciers rond tafel

Formules 2994

Ahold Delhaize met leveranciers rond tafel

BREDA – Ahold Delhaize heeft zijn leveranciers uitgenodigd voor een gesprek over de inkoopvoorwaarden.

Dat schrijft het Belgische dagblad De Tijd. De krant meldt dat de nieuwe combinatie zijn leveranciers een brief heeft gestuurd, met daarin de boodschap dat ze binnenkort worden uitgenodigd voor een gesprek.

Ondertekend door Delhaize

‘Ik heb de brief die verstuurd is naar producenten ook gekregen’, zegt een eigenaar van een producent die aan zowel Delhaize als Albert Heijn levert in de krant. ‘In de brief werd de fusie tussen Ahold en Delhaize toegelicht. Er stond ook in dat ik binnenkort word uitgenodigd. Maar waar en wanneer stond er niet bij. Het viel op dat de brief ondertekend was door iemand van Delhaize en niet door iemand van Ahold Delhaize.’

Geen zorgen bij kleine leverancier

De leverancier maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen over de boodschap. ‘De voorwaarden bij de verkoop aan Albert Heijn verschillen met die van Delhaize. Ik verwacht dat we daar binnenkort vragen over krijgen, maar ik maak me geen zorgen, omdat wij als eerder klein bedrijf in een goede onderhandelingspositie zitten. Makers van grotere volumes moeten zich volgens mij meer zorgen maken.’

Eis voor verlaging prijzen

Een topman van een grotere leverancier reageert ook in de krant. ‘Ongerustheid is er niet, maar we de laatste jaren is de prijsdruk groter geworden. De supermarkten hebben alle macht naar zich toe getrokken’, zegt een producent die huismerkproducten maakt voor Ahold Delhaize. ‘Natuurlijk zal ook van ons geëist worden dat we onze prijzen verlagen. Albert Heijn was voor de fusie al een grote speler die makkelijk lage prijzen kon bedingen.’

Samenvoeging huismerken

Hij vreest dat de Belgische huismerkproducenten de druk zullen gaan voelen. ‘Nu hebben Albert Heijn en Delhaize nog elk hun eigen huismerkproducenten, maar die zullen ze meer samenvoegen. De Nederlandse producenten hebben daarin een stapje voor, omdat Belgische bedrijven duurder zijn.’

Besparen door fusie

Ahold Delhaize wil met de fusie €500 miljoen besparen. Een groot deel moet komen van schaalvoordelen bij de aankoop van producten.

Reageer op dit artikel