nieuws

AH stelt geen extra eisen aan bio-aardappelen

Formules 647

AH stelt geen extra eisen aan bio-aardappelen

DOETINCHEM – Supermarktketen Albert Heijn gaat ondanks het koperschandaal geen bovenwettelijke eisen stellen aan het gebruik van koperoxychloride in biologische aardappelen.

Onlangs werd bekend dat bio-boeren de meststof koperoxychloride in bovenwettelijke hoge doseringen op oneigenlijke wijze als bestrijdingsmiddel inzetten. AH kondigde aan bio-aardappelen zelf intensiever op koper te gaan controleren. De keten vindt het niet nodig het gebruik van kopper totaal uit te bannen, zegt een woordvoerder vakblad Boerderij. ‘Het stellen van bovenwettelijke eisen in bio is niet onze rol. Wij vinden het niet aan ons om gebruik van een bepaald middel dat wettelijk is toegestaan te verbieden.’

Wel bovenwettelijke eis aan andere agf

Volgens Boerderij strookt die uitspraak niet met een eerdere andere maatregel van de marktleider. Albert Heijn gaat na overleg met Stichting Natuur en Milieu extra bovenwettelijke eisen stellen voor gangbare agf. Vanaf 2019 moet alle agf onder milieukeur worden geteeld. Daardoor wordt het gebruik van 28 wettelijk toegestane gebruik  van 28 bestrijdingsmiddelen verboden. Jumbio kwam iets soortgelijks overeen met Greenpeace.

CBL wil maatregelen bij overtreding

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) schaart zich achter AH en keurt net als de marktleider alleen het oneigenlijk gebruik van koperoxychloride af. Zolang het gebruik van het middel is toegestaan keurt het CBL het gebruik niet af. ‘Producten moeten volgens de wettelijke eisen worden geproduceerd.’ Het CBL roept wel de overheid, in vorm van de NVWA op,  om extra aandacht te geven aan de toepassing van middelen en zo nodig in te grijpen bij een overtreding.

Bionext: gebruik in bio-aardappelen toestaan

Het biologisch dynamisch keurmerk Demeter pleit voor een totaalverbod voor het gebruik van koperoxychloride in biologische aardappelen. De organisatie vindt dat het schandaal schade toebrengt aan het imago van de biologische sector. Brancheorganisatie Bionext vindt dat te ver gaan en vindt dat het gebruik van de koperoxychloride als meststof in stand moet blijven.

 

Reageer op dit artikel