nieuws

Jumbo kiest voor milieukeur op Hollandse agf

Formules 3117

Jumbo kiest voor milieukeur op Hollandse agf
Commercieel directeur Ed van de Weerd van Jumbo en Greenpeace-directeur Sylvia Borren na ondertekening van de overeenkomst. Foto: Greenpeace

VEGHEL – Jumbo gaat alle Hollandse aardappelen, groenten en fruit in het schap onder Milieukeur aanbieden.

Ook een groot deel van de Nederlandse bloemen en planten zullen onder dit keurmerk worden verkocht. Daarnaast heeft Jumbo het streven om het aandeel biologische groente en fruit te verdubbelen. Het bedrijf wil hier stapsgewijs naartoe werken. Het streven is erop gericht om deze maatregelen eind 2019 te hebben gerealiseerd.

Strijd tegen bijensterfte

Jumbo zet met de maatregelen extra stappen in de strijd tegen de bijensterfte. De supermarktorganisatie  werkt hierbij nauw samen met milieuorganisatie Greenpeace. Betrokken partijen hebben eind juli afspraken gemaakt over een nieuwe aanpak. Jumbo – dat als familiebedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan – vindt het belangrijk dat ze kan helpen de kaalslag onder wilde bijen, hommels en vlinders aan te pakken.

Trots op gezamenlijke aanpak

Ed van de Weerd, directeur Commercie van Jumbo Supermarkten is trots op de gezamenlijke aanpak: ‘Als familiebedrijf willen we stappen blijven zetten om steeds meer duurzamere producten in de schappen te leggen. Nu is het moment om ook met onze groente- en fruitproducten aan de slag te gaan en bij-vriendelijke maatregelen toe te passen. Bijen zijn als bestuivers van voedselgewassen immers cruciaal in onze voedselvoorziening. We hebben gezamenlijk een strategie uitgestippeld om gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. De overstap naar Milieukeur sluit hier naadloos bij aan.’

Jumbo voorloper in duurzaamheid

Sylvia Borren, directeur Greenpeace Nederland, prijst Jumbo voor het initiatief. : ‘Jumbo wordt door deze ambitieuze afspraken voorloper in duurzaamheid. Dat is niet alleen heel goed nieuws voor de bijen en de biodiversiteit, maar ook voor de boeren in Nederland. Want die worden hierdoor ondersteund om met minder bestrijdingsmiddelen groenten en fruit te produceren. Het zou de andere supermarkten sieren als zij het goede voorbeeld van Jumbo zouden volgen. Waar wachten ze op?’

Uitsluitend biologische varianten

In de afspraken met Greenpeace zegt Jumbo toe dat ze zich sterk maakt voor de inkoop van aardappelen, groente en fruit uit – bij voorkeur – Nederland. Om biologische producten maximaal te ondersteunen, biedt Jumbo van een aantal artikelen uitsluitend nog de biologisch variant aan. Niet biologische varianten van deze producten worden uit het assortiment gehaald. Van de duurzame sierteelt (bloemen en planten), is het de bedoeling dat eind 2019 minstens de helft van de totale omzet (in euro’s) van Nederlandse producten biologisch, Fairtrade of Milieukeur gecertificeerd zijn.

Reageer op dit artikel