nieuws

Commotie over Israël-hoekje bij Jumbo De Korf

Formules 3772

Commotie over Israël-hoekje bij Jumbo De Korf

VEGHEL/KRIMPEN AAN DEN IJSSEL – Het promoten van Israëlische producten bij Jumbo De Korf in Krimpen aan den IJssel leidt tot veel commotie.

De ondernemer wordt volgens een van zijn afdelingschefs platgebeld door de media en heeft inmiddels het hoofdkantoor ingeschakeld om namens hem de reacties te geven.

Speciaal hoekje

De winkel in Krimpen aan den IJssel had tijdelijk een speciaal hoekje ingericht waar Israëlische producten worden verkocht. Met het plaatsen van een tafel met producten en de Israëlische vlag neemt voor sommigen de Jumbo een standpunt in in een politiek gevoelige discussie.

Geen stelling

Woordvoerder Claire Trügg laat namens Jumbo weten dat dit niet het geval is. ‘Jumbo Krimpen aan de IJssel had tijdelijk een lokaal assortiment aan Israëlische producten. Hiermee speelde de winkel in op de behoeften van de lokale klant, zoals dat ook met producten uit andere landen gebeurt. Om dit onder de aandacht te brengen is er een winkeldemonstratie gehouden. Dit heeft geen relatie met een politieke voorkeur. Wij nemen geen stelling en mengen ons niet in dit politieke debat’, aldus Trügg.

Nederzettingen

Verschillende groeperingen willen al lange tijd een boycot van producten uit omstreden nederzettingen die worden verkocht onder het label Made in Israël. Het CBL heeft in 2015 een dialoog gevoerd over de kwestie. ‘Op het etiket moet wat ons betreft komen te staan uit welke nederzetting het product afkomstig is en ook van welke producent. Op die manier kan de klant zelf bepalen of hij het artikel aanschaft en de supermarkt geeft hiermee gedetailleerde informatie’, liet CBL-directeur Marc Jansen vorig jaar aan Distrifood weten. Trouw meldde in 2013 dat Aldi en Hoogvliet op dat moment geen producten meer verkochten die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in door Israël bezet gebied.

Reageer op dit artikel