nieuws

Ondernemers Emté wél in de plus

Formules 2105

Ondernemers Emté wél in de plus

VEGHEL – Zelfstandige ondernemers met een Emté-supermarkt hebben een aanzienlijk beter kwartaal achter de rug dan de filialen.

Sligro meldde afgelopen donderdag een identieke-omzetdaling van 3 procent voor de Emté-formule in het eerste kwartaal. De index van de dertig zelfstandige Emté-ondernemers kwam in het eerste kwartaal uit op 102. ‘In tegenstelling tot de filialen doen de ondernemers het dus wel goed’, aldus een bron binnen Sligro Food Group.

Halfjaarcijfers
Woordvoerder Wilco Jansen van Sligro geeft geen nadere toelichting op de cijfers. ‘Het is niets om van te schrikken, maar wij geven pas in juli bij de halfjaarcijfers meer informatie’, zo stelt hij. Wel wil hij kwijt dat de resultaten van de vier Emté 3.0-vestigingen geen onderdeel uitmaken van het identieke-omzetcijfer. ‘Zonder concrete cijfers te noemen, kan ik stellen dat die het erg goed doen.’

3.0
Sligro spreekt wel de verwachting uit dat eind dit jaar vijftien winkels zullen zijn omgebouwd naar het 3.0-format dat in november vorig jaar werd gelanceerd. Inmiddels zijn er Emté 3.0-winkels in Berlicum, Dieren, Nieuwegein en Uden. De eerstvolgende is de voormalige Van Heinde-vestiging in het Museumkwartier in Den Bosch.Volgens Emté-ondernemers gaan er dit jaar nog geen zelfstandige vestigingen om naar 3.0. Zij willen met hun besluit wachten totdat meer cijfers over de ontwikkeling van de formule bekend zijn.

Omzetplus
Naar verluidt laten de vier eerste Emté 3.0-winkels een omzetplus tussen de 5 en 10 procent zien. Sligro heeft bovendien nog geen 3.0-winkel in Zeeland geopend en juist in die provincie zitten diverse Emté-ondernemers. ‘Zeeland is een totaal ander marktgebied dan Noord-Brabant’, aldus een Emté-ondernemer. Sligro zei bij de aftrap van de 3.0-formule al dat het ten minste een half jaar wilde testen alvorens die vrij te geven voor ondernemers. Die termijn lijkt nu opgerekt. Doel van de formule is om de lekkerste supermarkt van Nederland neer te zetten.

Supermarktdivisie
In totaal nam de omzet van de supermarktdivisie van Sligro met 0,8 procent af van €205 miljoen naar €204 miljoen. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat Emté in het eerste kwartaal slecht presteert. Vorig jaar daalden de verkopen van Emté in de eerste 13 weken met 0,5 procent. In 2014 daalde de omzet in Q1 zelfs met 4,4 procent, maar dat verlies kwam vooral voor rekening van een gewijzigde btw-heffing en vestiginsgmutaties, aldus Sligro. Waar in 2014 en 2015 de identieke omzet van Emté nog wel steeg, moet de formule nu een min van 3 procent incasseren. Daarmee zit Emté 6 procent onder de marktgroei.

Reageer op dit artikel