nieuws

Jumbo verbreekt cao voor distributiecentra

Formules

Jumbo verbreekt cao voor distributiecentra

UTRECHT – Supermarktconcern Jumbo heeft dinsdag een streep gehaald door een nieuwe cao die kort daarvoor was bereikt met vakbond FNV Handel voor medewerkers in de distributiecentra.

Volgens FNV-bestuurder Henk van der Ploeg is de onderhandelaar van Jumbo teruggefloten door de raad van bestuur, twee uur na het bereiken van het akkoord. Van der Ploeg spreekt van een ‘unicum’. ‘In de veertig jaar dat ik vakbondsbestuurder ben, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel’, zegt hij tegenover het ANP.

Actie
Volgens Van der Ploeg is door de houding van Jumbo de kans op acties in de dc’s aanmerkelijk toegenomen. In het oorspronkelijke akkoord was een loonsverhoging afgesproken van 1,75 procent voor ongeveer 3000 werknemers. Daarnaast zouden uitzendkrachten hetzelfde loon krijgen als werknemers die bij Jumbo in dienst zijn. Verder zou het vakvolwassen loon voortaan worden betaald vanaf 22 jaar in plaats van 23 jaar en zouden werknemers vanaf 61 jaar extra vrije tijd tot aan de pensioengerechtigde leeftijd krijgen.

Niet acceptabel
Jumbo heeft laten weten dat het akkoord niet acceptabel is, omdat de distributie-cao van de supermarktketen op dit moment al een van de duurste in de branche is. ‘Het verschil zou alleen maar verder oplopen met het nieuwe akkoord. Dat vormt een risico voor de werkgelegenheid op langere termijn’, aldus een woordvoerder. Jumbo nodigt de vakbonden uit om deze week verder te praten.

 

Reageer op dit artikel