nieuws

Jumbo start uitrol thuisbezorgen na akkoord

Formules

Jumbo start uitrol thuisbezorgen na akkoord

VEGHEL – Jumbo en de Ondernemers Vereniging Jumbo (OVJ) hebben woensdag een akkoord bereikt over home delivery. Vanaf donderdag start de formule met de landelijke uitrol.

Dat laat OVJ-voorzitter Anrico Maat woensdagavond vanuit The Harbour Club in Amsterdam weten aan Distrifood. Daar zijn de Jumbo-ondernemers bij elkaar gekomen om te stemmen over het akkoord. Maat zegt dat de winkeliers met een overweldigende meerderheid akkoord zijn gegaan met het plan. ‘Uit mijn hoofd zijn er 362 franchisewinkels, daarvan hebben er tien tegen gestemd.’

Utrecht en Eindhoven
Jumbo gaat volgens Maat vanaf donderdag vol gas geven op home delivery. ‘Er zijn pilots geweest  in Utrecht en Eindhoven, vanuit die regio’s wordt het thuisbezorgen verder uitgerold. Het tempo hangt onder meer af van de levering van de bussen. Jumbo heeft er naar mijn weten tot dusver een paar honderd besteld.’ Vanwege de operatie wordt de capaciteit van het e-dc van Jumbo in Den Bosch binnenkort verdubbeld. Maat zelf start ook met home delivery, maar omdat hij in het noorden van het land zit, moet hij nog even wachten. ‘Er zijn op dit moment geen garanties over wanneer je kunt starten met thuisbezorgen.’

Bussen
De OVJ-voorzitter zegt dat de winkels kunnen kiezen uit twee verschillende bussen voor het bezorgen van de boodschappen. Jumbo heeft in totaal zeven verschillende typen bussen getest in de pilotfase. Winkeliers gaan de bus leasen. Het leasetarief bedraagt volgens Maat iets minder dan €800 in de maand. ‘Je moet in feite alleen de brandstof nog betalen. Wanneer de bus kapot is, krijg je bij wijze van spreken binnen een uur een nieuwe geleverd.’

jumbostemmen300

Klant kiest zelf
Klanten kunnen volgens Maat straks zelf kiezen welke winkel de boodschappen gaat bezorgen. ‘Het gaat in feite net als bij de pup’s. Een klant ziet op zijn scherm bijvoorbeeld de drie dichtstbijzijnde Jumbo’s en kiest vervolgens een winkel uit voor een bestelling. Je bepaalt als ondernemer dus niet wie de boodschappen gaat bezorgen,dat doet de klant.’

Afhaalpunt
Wil een winkelier starten met home delivery, dan moet hij of zij beschikken over een pup (afhaalpunt). ‘Elke winkel die een pup heeft, kan gaan bezorgen. De infrastructuur ligt er al voor winkels die een pup hebben. En daarbij moet je bedenken dat de tweehonderd winkels met een pup ook de voorrang verdienen, omdat ze al geïnvesteerd hebben in een afhaalpunt.’

Kantoorartikelen
Maat bevestigt dat Jumbo een assortiment business-to-business gaat inzetten. ‘Jumbo is nu al bezig met online grootverpakkingen luiers waar kinderdagverblijven gretig gebruik van maken. Straks komen daar kantoorartikelen bij. Jumbo gaat dat assortiment faciliteren. Je hebt het over een markt van €2 miljard.’

Overleg
De OVJ-voorzitter zegt het afgelopen half jaar veel overleg te hebben gevoerd met Jumbo over home delivery. ‘Een maand geleden hebben we de details van de voorlopige overeenkomst met Jumbo van A tot Z voorgelegd aan onze leden. Vandaag was er voor de leden gelegenheid om vragen te stellen en uiteindelijk is er vrijwel unaniem ingestemd met het plan.’

Trots
Maat is vanzelfsprekend blij met de deal. ‘In 2014 hebben Jumbo en de OVJ een akkoord bereikt over de verdeelsleutel voor de opbrengsten en kosten van de pick up points. Nu is er een deal over home delivery. Ik ben heel erg trots dat wij binnen onze branche, en dan heb ik het over food en non-food, dit voor elkaar krijgen. Er is geen bedrijf dat op deze manier binnen deze tak zo goed met zijn franchisers samenwerkt.’

Reageer op dit artikel