nieuws

FNV zet Jumbo mes op keel met ultimatum

Formules

FNV zet Jumbo mes op keel met ultimatum

VEGHEL – FNV Bondgenoten heeft een brief gestuurd naar Jumbo waarin ze duidelijk maken dat er niet meer te onderhandelen valt over het cao-akkoord voor medewerkers in de distributiecentra.

Wanneer de formule de komende dagen niet overstag gaat, dan zijn acties onvermijdelijk. Dat zegt FNV-bestuurder Henk van der Ploeg. ‘Alle partijen hebben intensief gekeken naar het akkoord. Jumbo moet niet de indruk wekken dat de afspraak niet bestaat. Als we nu weer met Jumbo rond de tafel gaan zitten, maken we ons ongeloofwaardig richting de buitenwereld. Het verhaal dat Jumbo vertelt over een akkoord onder voorbehoud, dat is niet aan de orde.’

Vervelend
Van der Ploeg stelt dat Jumbo zichzelf in de vingers snijdt wanneer het geen handtekening zet onder het besluit. ‘Het kan wel eens een hele vervelende situatie worden voor Jumbo met de Pasen in zicht.’ Volgens de FNV-bestuurder was er niets mis met het cao-akkoord. ‘De voorwaarden verschillen niet met die voor de concurrentie.’

Unicum
Jumbo haalde dinsdag een streep door een nieuwe cao die kort daarvoor was bereikt met vakbond FNV Handel voor medewerkers in de distributiecentra. Volgens Van der Ploeg was de onderhandelaar van Jumbo teruggefloten door de raad van bestuur, twee uur na het bereiken van het akkoord. Van der Ploeg sprak kort na die beslissing van Jumbo van een ‘unicum’. ‘In de veertig jaar dat ik vakbondsbestuurder ben, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel.’

Loonsverhoging
In het oorspronkelijke akkoord was een loonsverhoging afgesproken van 1,75 procent voor ongeveer 3000 werknemers. Daarnaast zouden uitzendkrachten hetzelfde loon krijgen als werknemers die bij Jumbo in dienst zijn. Verder zou het vakvolwassen loon voortaan worden betaald vanaf 22 jaar in plaats van 23 jaar en zouden werknemers vanaf 61 jaar extra vrije tijd tot aan de pensioengerechtigde leeftijd krijgen.

Reageer op dit artikel