nieuws

‘NS gaat stations-AH’s afstoten’

Formules

‘NS gaat stations-AH’s afstoten’

AMSTERDAM – De AH to Go-gemakswinkels op de stations in Nederland gaan in de verkoop. Dit maakt onderdeel uit van een grotere strategiewijziging bij de Nederlandse Spoorwegen.

Dat melden verschillende media vandaag. Topman Roger van Boxtel van de NS presenteert morgen zijn plannen voor de toekomst, maar de verschillende media stellen het grootste deel van zijn boodschap al te kennen. Dit komt erop neer dat de NS zich gaan richten op zijn basistaak, het vervoeren van passagiers. De onderneming stoot zijn stationswinkels af, stopt met het meedingen naar regionale bus- en treinconcessies en verkoopt busdochter Qbuzz.

Grootste franchiser
De NS is de in winkels grootste franchiser van Albert Heijn met zo’n veertig gemakswinkels op de stations. Daarnaast is de NS ook franchiser van Hema en exploiteert het bedrijf eigen formules, waarvan Smullers en De Broodzaak enkele van de bekendste zijn. Ook zijn op stations vestigingen van Starbucks en Julia’s gevestigd. De retailtak van de NS is goed voor een omzet van €400 miljoen. Tegenover de Nos zegt FNV-bestuurder Andries van den Berg dat er jaarlijks zo’n €70 miljoen mee wordt verdiend.

Vakbond is tegen de verkoop
Het is nog niet duidelijk of de retailactiviteiten als één pakket worden verkocht of dat bijvoorbeeld Albert Heijn zelf de exploitatie van de To Go-activiteiten op de stations over zou mogen nemen. Vakbond FNV verzet zich volledig tegen de overname omdat dit qua arbeidsvoorwaarden  vermoedelijk een flinke stap terug wordt voor al het personeel.

Hermans Groep was eerste met stationssupermarkten
De geschiedenis van stationssupermarkten gaat terug naar halverwege de jaren negentig, toen de toenmalige Hermans Groep onder de naam MasteR met gemakswinkels op stations begon. De Hermans Groep was in die tijd ook de exploitant van de A&P-formule. Eind jaren negentig werd deze rol overgenomen door Albert Heijn, waarbij de primeur in november 1999 was voor Den Bosch. Er zijn ook To Go-winkels buiten de stations.

Reageer op dit artikel