nieuws

Marc Bolland stapt op bij M&S

Formules

Marc Bolland stapt op bij M&S
Diederik van der Laan

AMSTERDAM – Marc Bolland stapt op als topman van de Britse warenhuisketen Marks & Spencer (M&S).

Bolland zal in april worden opgevolgd door Steve Rowe, die al meer dan 25 jaar voor het bedrijf werkt. Rowe geeft momenteel leiding aan de non-food activiteiten van M&S, waaronder kleding en schoenen. Bolland staat sinds 2010 aan het hoofd van de keten.

Feestdagen
Het besluit van de Nederlander om te vertrekken, volgt op een slecht feestdagenseizoen voor M&S. Het bedrijf liet weten dat er geen druk is uitgeoefend op Bolland om op te stappen. Hij gaf zelf aan veel vertrouwen te hebben in zijn opvolger.

Voedsel
Bolland sprak van een teleurstellende verkoop bij de kledingdivisie. In de periode rond kerst ging de vergelijkbare omzet bij de kledingdivisie met 5,8 procent omlaag. De verkoop van voedsel daarentegen piekte het afgelopen kwartaal. In de week met kerst werden records behaald bij de voedselverkoop, aldus M&S.

Concurrentie
Onder leiding van Bolland wist M&S de afgelopen jaren de almaar verder verslechterende financiële resultaten te keren en winstgevender te worden. Daarbij werd flink geïnvesteerd in nieuwe producten, de winkels en onlineverkoop. Het 132 jaar oude bedrijf heeft echter flink te kampen met concurrentie van onder meer Zara en andere kledingketens.

Terugkeer
Marks & Spencer keerde in 2013 terug in Nederland. Het Britse warenhuisconcern opende dat jaar in april een winkel aan de Kalverstraat in Amsterdam. Naast de Kalverstraat heeft M&S ook een vestiging in Den Haag. Tot 2001 was Marks & Spencer ook te vinden in de Amsterdamse Kalverstraat, de Meir in Antwerpen en in Den Haag. Datzelfde jaar besloot M&S echter om zijn werkzaamheden in continentaal West-Europa te staken.

Reageer op dit artikel