nieuws

Albert Heijn opent caissièreloze supermarkt

Formules

Albert Heijn opent caissièreloze supermarkt

AMSTERDAM – Albert Heijn heeft vanmorgen aan de Weteringschans in Amsterdam een supermarkt geopend zonder caissières. De hele supermarkt draait op zelfscanning.

Het gaat daarbij om de 77e vestiging van Albert Heijn in de hoofdstad, gevestigd in het voormalige kantoor van Surinam Airways. Het is zowel mogelijk tijdens het boodschappen doen te scannen met de eigen telefoon of scanapparaat en te betalen bij drie afrekenpunten of de boodschappen bij het afrekenen te scannen bij scan & go-kassa’s. Betalen kan alleen met pasjes, er is geen contant geld meer in deze Albert Heijn.

Goed luisteren
Het is voor het eerst dat Albert Heijn een van zijn normale supermarkten volledig inricht op zelfscan. ‘Het is voor het eerst dat we alle drie de zelfscanmogelijkheden in één winkel combineren’, zegt Cees van Vliet, directeur winkels & distributie bij Albert Heijn in Het Parool. Het gaat vooralsnog om een proef. ‘Van elk zelfscansysteem weten we dat het werkt. En we weten dat klanten die het gebruiken er tevreden over zijn. Nu zetten we de volgende stap en maken zelfscannen de norm. Maar we gaan natuurlijk goed luisteren wat de klant ervan vindt en passen aan de hand van die reacties zaken aan’, aldus Van Vliet.

Meer ruimte voor assortiment
Voor de supermarkt aan de Weteringschans is het ook een praktische oplossing vanwege het oppervlak van de winkel. ‘Deze vestiging is met net vijfhonderd vierkante meter vrij klein. Doordat we geen kassablokken hoeven neer te zetten, is er meer ruimte voor het assortiment.’ Tegenover de NOS zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh dat de techniek niet ten koste gaat van het personeel. In de nieuwe winkel zouden net zo veel mensen werken als in vergelijkbare andere Albert Heijn-winkels. Alleen zijn deze in de winkel aanwezig in plaats van dat ze achter de kassa zitten. Bij de winkel werken zo’n zestig mensen.

Leeftijdscontrole
Wie alcohol koopt zal altijd geholpen worden door een medewerker vanwege de leeftijdscontrole. Verder verwacht Van Vliet niet dat bij deze AH meer gestolen gaat worden dan normaal door de afwezigheid van caissières. ‘Bij de vestigingen waar zelfscannen nu een optie is, hebben we dat goed in de hand. Bovendien is er evenveel personeel in de zaak aanwezig als normaal, alleen loopt het kassapersoneel nu rond, ook om te helpen bij afrekenen.’

Luisteren: reportage Radio 1 vanuit de caissièreloze Albert Heijn

Reageer op dit artikel