nieuws

AH stuurt protocol rond Zwarte Piet rond

Formules

AH stuurt protocol rond Zwarte Piet rond

ZAANDAM – Albert Heijn heeft een handleiding naar alle winkels gestuurd over de omgang met klanten die klagen over de manier waarop Zwarte Piet in de winkels van de marktleider is afgebeeld.

Dat meldt dagblad De Telegraaf. De handleiding schrijft de medewerkers voor dat ze rustig moeten blijven en dat direct de beveiliging moet worden ingeschakeld als de discussie escaleert. Medewerkers mogen niet in discussie gaan met voor- of tegenstanders van de hulp van Sinterklaas.

Oprecht vervelend
Albert Heijn gebruikt dit jaar op verpakkingen zowel klassieke Pieten, als bruinere Pieten en Pieten met roetvegen. Hoe in de winkel wordt omgegaan met Zwarte Piet wordt overgelaten aan de winkelvloer. ‘Het kan zijn dat klanten uit jouw winkel zich niet in ons standpunt kunnen vinden. Geef aan dat we het oprecht vervelend vinden dat culturele gebruiken rondom het geliefde Sinterklaasfeest ook kwetsend kunnen zijn’, zo schrijft het bedrijf aan al zijn ruim 850 winkels.

Vertaling standpunt
Incidenten moeten direct bij het hoofdkantoor worden gemeld en praten met journalisten over incidenten in de winkel is niet toegestaan. Volgens Jan Christiaan Hellendoorn van AH betreft het een intern document. ‘Hierin vertalen wij ons Zwarte Piet-standpunt naar onze medewerkers. Het stukje over escalaties komt uit ons eigen personeelshandboek, voor het geval er zaken misgaan in de winkel.’

Reageer op dit artikel