nieuws

Rechter legt bouw Marqt Oud-Zuid stil

Formules

Rechter legt bouw Marqt Oud-Zuid stil

AMSTERDAM – De verbouwing en uitbreiding van een nieuwe vestiging van Marqt in Amsterdam Oud-Zuid is op last van de voorzieningenrechter stilgelegd.

Tussen Marqt en de inwoners is onenigheid over een uitbreiding van het pand waar de supermarkt komt. Dat meldt het Parool. Marqt wil ook drie, achter de winkel gelegen, tuinen bebouwen om zo de winkel uit te kunnen breiden. De supermarkt wil een groter assortiment dagelijkse boodschappen kunnen aanbieden en zegt zich er niet te vestigen als niet kan worden uitgebreid. De omwonenden hebben het stadsdeel en de rechter er op gewezen dat dit volgens het bestemmingsplan niet mag. Van de rechter moeten de partijen om de onderhandelingstafel.

Toestemming
Marqt diende de verbouwingsplannen vorig jaar november in. Buurtbewoners zeggen destijds nooit geïnformeerd te zijn, niet door het stadsdeel, noch door de keten.  Stadsdeel Zuid heeft laten weten dat de toestemming voor de uitbreiding is gepubliceerd op de website maar erkent dat er vraagtekens kunnen worden gezet bij de uitgifte van de vergunning. De woordvoerder zegt dat als partijen er niet uit komen de aanvraag volledig in heroverweging moet worden genomen.

Overlast en gevaar
Volgen een woordvoerder van de bewoners is er tot nu toe met hun belangen geen rekening gehouden. ‘Uitzicht op zo’n lelijke uitbouw is niet aantrekkelijk, zegt woordvoerder Martin Schneider namens de buurtbewoners in de krant.  Bovendien levert de locatie voor het laden en lossen gevaar op voor winkelende publiek en scholieren in de buurt. Dagelijks komen er 2000 scholieren door de Beethovenstraat waar het laden en lossen plaats moet hebben.

Reactie Marqt
Volgens Quirijn Bolle, een van de oprichters van de keten, vorderen de onderhandelingen met de buutbewoners. Bolle zegt de winkel alleen te openen als er een passende oplossing wordt gevonden. Wel stelt hij de extra vierkante meters nodig te hebben om een goede supermarkt neer te kunnen zetten. ‘Er komt geen Marqt als we niet ten minste een deel van de tuinen kunnen gebruiken. Dan is de winkel te klein.’

Reageer op dit artikel