nieuws

Zwarte Piet-haters richten pijlen op AH

Formules

Zwarte Piet-haters richten pijlen op AH

ZAANDAM – Tegenstanders van Zwarte Piet doen vandaag in Amsterdam aangifte tegen Albert Heijn.

De supermarktketen maakt zich volgens de actievoerders schuldig aan discriminatie, omdat ze de knecht van Sinterklaas nog steeds in hun winkels, assortiment of etalages zouden gebruiken. Dat meldt het AD. De groep ziet Zwarte Piet als een ‘beledigende karikatuur van de zwarte mens’. De aanklacht tegen de supermarktketen is enigszins opmerkelijk, aangezien de marktleider eind vorig jaar besloot in zijn winkelcommunicatie en tv-campagnes richting de donkere dagen juist geen gebruik meer te maken van beeltenissen van de traditionele Zwarte Piet.

Kritiek
De supermarktketen kreeg door die beslissing veel kritiek te verduren uit de hoek van mensen die de traditionele Zwarte Piet in ere willen houden. De activisten, verenigd in de groepen Stichting Nederland Wordt Beter, Zwarte Piet Niet en Stop Blackface, richten hun pijlen ook op de retailers Blokker, Hema, Bijenkorf en V&D.

Aangifte
Ook wordt aangifte gedaan tegen Gouda en andere gemeenten die in 2014 Zwarte Piet inzetten, tegen NTR (maker van het Sinterklaasjournaal) en tegen het Sint-en Pietengilde dat vóór behoud is. De aangifte-actie maakt deel uit van een eerder groot aangekondigd nieuw offensief tegen Zwarte Piet. De activisten overwegen ook een procedure bij de civiele rechter, en gaan ook demonstreren in Meppel waar dit jaar de Nationale Intocht wordt gehouden.

Reageer op dit artikel