nieuws

Vlaanderen wil juist invoering statiegeld

Formules

Vlaanderen wil juist invoering statiegeld

ANTWERPEN – De Vlaamse regering denkt na over een sterke uitbreiding van het statiegeldsysteem. Op alle plastic drankflessen en -blikjes moet een heffing van tussen de €0,10 en €0,50 worden geheven.

Dat meldt de Belgische krant Nieuwsblad. Het plan is afkomstig van de Vlaamse minister voor leefmilieu Joke Schauvliege. Op termijn moet de statiegeldregeling ook worden uitgebreid naar alle glazen flessen en kartonnen drankverpakkingen. De Vlaamse regering wil met de invoering van statiegeld iets doen aan de enorme hoeveelheid zwerfvuil langs de Belgische wegen. Het opruimen hiervan kost jaarlijks €60 miljoen. Grote steden als Antwerpen en Gent zijn voorstander van de invoering van statiegeld.

Nederland
De Belgische discussie is opmerkelijk omdat in Nederland het statiegeld juist ter discussie staat en eerdere plannen om statiegeld te heffen op kleine plastic flesjes en blikjes het nooit gehaald hebben. Nederlandse supermarkten zijn groot voorstander van afschaffing van statiegeld, waarbij de plastic flessen gewoon met het plastic afval kunnen worden weggegooid.

Grote supermarkten
In België zouden alleen grote supermarkten verplicht worden de drankverpakkingen in te zamelen. De Belgische minister laat de mogelijke scenario’s rond de invoering van statiegeld op dit moment tot in detail uitwerken door haar ambtenarenapparaat.

Reageer op dit artikel