nieuws

Makro-vlees niet ‘puur natuur’

Formules

Makro-vlees niet ‘puur natuur’
Diederik van der Laan

AMSTERDAM – Het vlees van dikbilrunderen dat door groothandel Makro wordt verkocht, mag niet ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ worden genoemd.

Dit meldt het ANP. Makro mag daarom geen reclame meer hiervoor maken, zo heeft de Reclame Code Commissie geoordeeld.

Keizersnee
Dikbilrunderen worden gefokt op extra spiergroei bij de billen, voor extra biefstuk. Hierdoor is een natuurlijke bevalling nauwelijks nog mogelijk. Bijna alle kalfjes worden via een keizersnee geboren met de daarbij behorende nazorg met antibiotica. Van ‘puur natuur’ is daarom geen sprake, oordeelt de Commissie. Ook de claim ‘diervriendelijk’ is niet aannemelijk gemaakt.

Wakker Dier
Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier had de reclame van de Makro aan de Reclame Code Commissie voorgelegd. Een veroordeling leidt over het algemeen tot een aanpassing van de verpakking. ‘Op die manier wordt de klant niet meer misleid’, laat de organisatie in een reactie weten. Wakker Dier hoopt echter dat de Makro nog een stap verder gaat en helemaal stopt met de verkoop van vlees van dikbilrassen. ‘Nederland heeft voldoende vleesrunderen rondlopen buiten in de wei. Door dikbilvlees te verkopen, werkt de Makro mee aan het te ver doorfokken van dieren.’

Reageer op dit artikel