nieuws

Jumbo steekt AH voorbij met zelfscan

Formules

Jumbo steekt AH voorbij met zelfscan
Koos Groenewold

DOETINCHEM – Albert Heijn is niet langer de formule met de meeste winkels waar met zelfscan betaald kan worden. Jumbo is, dankzij explosieve groei, de nieuwe koploper.

Dat blijkt uit een onderzoek van Distrifood onder een twintigtal supermarktformules. Twee jaar geleden was Albert Heijn nog met grote afstand de nummer 1 in zelfscan. Destijds had de marktleider 150 winkels waar klanten hun boodschappen zelf konden scannen. Inmiddels heeft de formule ongeveer 210 winkels die die mogelijkheid bieden. Een flinke toename,  maar niet langer goed genoeg voor de koppositie.

Verdrievoudiging
Geholpen door de ombouw van talloze C1000-winkels had de Veghelse formule begin deze week 214 supermarkten waar klanten met een scanner door de winkel gaan. Ter illustratie: 2 jaar geleden waren er 20 C1000’s met zelfscan en 40 Jumbo’s. Dit betekent dus ruimschoots een verdrievoudiging bij de winkels van het familiebedrijf uit Veghel.

Toename
Jumbo neemt daarmee het leeuwendeel van de totale branchegroei voor zijn rekening. Wanneer gekeken wordt naar alle formules is sprake van een ruime verdubbeling in winkels met zelfscan. Bij een meting van Distrifood in maart 2013 waren er negen supermarktketens met zelfscan, die in totaal 271 winkels hadden waar de technologie werd toegepast. Momenteel zijn dit er 597, een toename van 220 procent.

Deen, Poiesz en Coop
Sinds 2013 zijn er twee formules bijgekomen die zelfscan aanbieden. Het gaat om Deen, dat de betaalwijze vorige maand in de nieuwe vestiging in Zaandam introduceerde, en Poiesz. De Friese formule heeft zelfscan in drie vestigingen geïntroduceerd en meldt dat dit aantal nog dit jaar zal oplopen tot zeker zeven. Volgend jaar zal ook Coop zich voegen bij het lijstje formules met zelfscan. Volgens woordvoerder Yvonne van Asselt worden momenteel voorbereidingen getroffen om in het nieuwe jaar van start te kunnen gaan.

Reageer op dit artikel