nieuws

C1000-winkeliers tekenden onder druk

Formules

C1000-winkeliers tekenden onder druk
Ronald Hissink

ROTTERDAM – Bij de overgang van C1000 naar een andere formule zijn diverse ondernemers onder forse druk gezet om hun handtekening onder een nieuwe overeenkomst te zetten. Dit zeggen de advocaten Jeroen Sterk en Alex Dolphijn van het Rotterdamse kantoor Ludwig & Van Dam in een interview met Distrifood.

‘Wij zijn bekend met dreiging van opzegging van huurovereenkomsten als er niet zou worden getekend. In andere situaties zijn ondernemers financieel bewogen om over te gaan naar een andere formule. Daarbij stond niet het belang van de individuele ondernemer voorop, maar het belang van de organisatie. Die ondernemers zijn in juridische zin gepresseerd’, aldus de twee advocaten.

Intimidatie
De druk die her en der is uitgeoefend heeft wel gewerkt, want er zijn C1000-ondernemers die zich hebben laten intimideren en overstag zijn gegaan. Sterk en Dolphijn zijn voor een aantal C1000-ondernemers nog in rechtszaken verwikkeld met Jumbo en Ahold. In een aantal gevallen procederen zij ook nog voor ondernemers die inmiddels de overstap naar een andere formule al hebben
gemaakt.

Laconiek
Jumbo reageerde onlangs laconiek op de rechtszaken. Volgens Niels Onkenhout, die bij Jumbo verantwoordelijk is voor de afbouw van C1000, zei dat ‘geen enkele rechter zal kunnen concluderen dat wij de ondernemers tekort hebben gedaan.’ Het aantal rechtszaken vermindert ondertussen wel, zegt Sterk. Dat komt vooral doordat Jumbo het  ombouwproces wil afronden en geen zin heeft in juridische procedures die vertragend werken. ‘En dus gaat het bij C1000 nu op dezelfde manier als destijds bij de ombouw van Super de Boer naar Jumbo. De ondernemers die als laatste hun handtekening zetten, slepen er de beste deals uit.’

Reageer op dit artikel