nieuws

FNV wil reactie van C1000 Van der Weele

Formules

FNV wil reactie van C1000 Van der Weele

WINSCHOTEN – FNV Bondgenoten is van mening dat supermarktondernemer Jan van der Weele op een onzorgvuldige manier afscheid van zijn C1000-personeel probeert te nemen.

Van der Weele is eigenaar van een Jumbo in Winschoten en heeft ook de leiding over een C1000 in de Groningse plaats. De C1000 sluit in juli van dit jaar definitief de deuren, in de periode dat C1000 als formule ook ophoudt te bestaan. Van der Weele staat sinds 2007 aan het roer van de winkel. Inmiddels is het pand in handen van de gemeente.

Kunstjes
De FNV beweert deze week op zijn website dat Van der Weele wat al te gemakkelijk van zijn C1000-personeel af wil. ‘De FNV heeft inmiddels het UWV in kennis gesteld van de kunstjes van deze werkgever en verzocht de ontslagaanvragen niet in behandeling te nemen. Een groep vaste medewerkers gaat niet in op het voorstel van werkgever en zal samen met de FNV verweer gaan voeren tegen deze ontslagaanvragen. De inzet van werknemers is dat er een sociaal plan komt wat recht doet aan hun arbeidsverleden en mogelijkheden biedt voor een andere baan en opleiding. FNV Handel wacht op de uitnodiging van werkgever, zodat de onderhandelingen kunnen starten en werknemers recht gedaan wordt’, luidt een deel van de tekst van de bond.

Contact
FNV-bestuurder Gea Lotterman zegt tegen Distrifood dat de ondernemer contact moet zoeken met de bond over het voorgenomen ontslag. ‘Als je als werkgever meer dan twintig medewerkers wil ontslaan, dan moet je contact zoeken met de bond. Dat staat in de wet melding collectief ontslag. Dat is bij hem het geval en dat heeft hij niet gedaan.’

Zure situatie
Van der Weele heeft vooralsnog geen gesprek met de bond in de agenda staan. ‘Op een gegeven  moment moet je het personeel inlichten over de naderende sluiting. Dat is een hele zure situatie voor iedereen. Ik heb ook tegen alle medewerkers gezegd dat ze zich goed moeten laten inlichten over de procedures rond de sluiting. Sommigen zoeken naar een antwoord bij een jurist, sommigen bij een advocaat en sommigen kloppen aan bij de bond. Dat is hun goed recht’, zegt de supermarktondernemer tegen Distrifood. Van der Weele staat naar eigen zeggen open voor communicatie met de bond. ‘Ik weet dat ze hier in de winkel en in de kantine zijn geweest om folders uit te delen. Zelf was ik er op dat moment niet. Dat kan. Maar ik ben niet spoorloos verdwenen. Ik ben gewoon bereikbaar.’

Krant
De aanloop naar de sluiting van C1000 zit de ondernemer zelf ook niet lekker. ‘Ik moest in de krant van 17 maart lezen dat de winkel de deuren moest sluiten. Een paar dagen later kreeg ik dat zelf pas te horen. Ja, dat mag je een bijzondere situatie noemen’, zegt hij genuanceerd.

Reageer op dit artikel