nieuws

Dirk en Jumbo accepteren kapotte spaarlamp

Formules

Dirk en Jumbo accepteren kapotte spaarlamp

ZOETERMEER – Dirk van den Broek en Jumbo nemen kapotte spaarlampen in veruit de meeste gevallen in voor recycling. Veel winkels weigeren nog altijd oude lampen aan te nemen, bij aankoop van een nieuwe lamp.

Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek in opdracht van stichting LightRec. Waar Dirk van den Broek en Jumbo er met kop en schouders bovenuit steken, presteren Albert Heijn, Coop en Spar lager dan het gemiddelde percentage van 83 procent, en nemen in 70 tot 75 procent van de bezoeken de oude lamp in voor recycling.

C1000
Bij Action en C1000 namen winkelmedewerkers slechts bij de helft van de bezoeken de oude lamp aan. Hekkensluiters onder de winkelketens zijn Hema en Xenos. Bij eerstgenoemde worden de oude lampen in minder dan de helft van de gevallen ingenomen, bij Xenos is dit zelfs maar 10 procent.

Mysteryshoppers
In totaal testten ‘mysteryshoppers’ bij 600 winkels van 29 verschillende ketens of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe lamp. Bij veel personeel bleek de verplichte oud-voor-nieuwregeling niet bekend. Beste uit de test komen de winkelketens die inzamelbakken voor de counter hebben staan voor lampen, batterijen en klein elektronisch afval.

De Stichting LightRec is een initiatief van producenten en importeurs van lichtbronnen met als doel het milieuverantwoord inzamelen en recyclen van verlichtingsapparatuur.

Reageer op dit artikel