nieuws

Franchisers doen dagvaarding Ahold deur uit

Formules

Franchisers doen dagvaarding Ahold deur uit

WOERDEN – De Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers heeft 24 december de lang verwachte dagvaarding verstuurd naar Ahold.

Dit heeft Ton Croiset van Uchelen van de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR) aan Quotenet.nl bevestigd. Daarmee gaat een rechtsgang van start die volgens Ahold draait om een claim van ruim €200 miljoen. 

Benadeeld
De AH-franchisenemers zeggen te zijn benadeeld door Ahold, omdat bulkkortingen van leveranciers niet volledig volgens afspraak zouden zijn doorberekend. De zelfstandige AH’ers krijgen al decennia een deel van die korting, maar zien er de laatste jaren steeds minder van terug, omdat Ahold de laatste jaren veel verkopen wegboekt op zijn internetwinkel. De franchisers hebben het gevoel dat ze daardoor zijn bedrogen.

Voorraden
Daarnaast spelen ook andere zaken. Zo zou Albert Heijn het aanhouden van voorraden in rekening brengen aan franchisers, terwijl het supermarktbedrijf daar helemaal geen kosten voor maakt. Ook zou het moederbedrijf eisen dat franchisers hun pand verkopen aan Zaandam of het huurcontract overdragen. ‘Albert Heijn wil garanties dat de zaken ‘blauw’ blijven’, zei franchisenemer en Quote 500-lid Gerard van den Tweel daar in 2011 over. Hij mocht door dat conflict zijn nieuwe supermarkt op Bonaire geen Albert Heijn noemen.

Civiele procedure
Wanneer de civiele procedure van start gaat, is nog niet bekend, zegt Croiset van Uchelen. ‘Het is geen kort geding, dit soort zaken duren altijd wel even. We blijven intussen in gesprek met Ahold. We wilden niet dagvaarden, maar in de gesprekken kwamen we niet verder, dus op een bepaald moment moet je wel’, aldus de bureaudirecteur van de VAHFR tegenover Quotenet.nl.

Reageer op dit artikel