nieuws

Overheid helpt Jumbo aan SdB/C1000

Formules

Overheid helpt Jumbo aan SdB/C1000

VEGHEL – Jumbo heeft de strijd om de overname van Super de Boer en C1000 gewonnen dankzij een speciale regeling die in 2009 door de overheid in het leven is geroepen.

Jumbo maakte zowel bij de overname van Super de Boer in 2009 als bij de overname van C1000 in 2012 gebruik van een zogenaamde Garantie Ondernemingsfinanciering (GO).  Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad (FD). De GO-regeling werd in 2009, vlak voor de overname van Super de Boer, door de overheid in het leven geroepen om de stokkende stroom krediet naar het Nederlandse bedrijfsleven weer op gang te krijgen. De €150 miljoen die Jumbo leende via die weg, viel net als alle andere leningen onder de regeling, voor vijftig procent onder staatsgarantie.

Verklaring

Navraag van het FD bij andere destijds geïnteresseerde partijen leert dat geen van hen op dat moment op de hoogte was van het bestaan van de regeling. ‘Het verklaart voor mij nu hoe Jumbo toen in staat is geweest €900 miljoen op te hoesten voor C1000’, zegt iemand die destijds direct betrokken was bij de biedingenstrijd tegen de krant.

Zwaargewichten

Het is zeer aannemelijk dat de expertise in de raad van commissarissen van het bedrijf essentieel is geweest in het winnen van de strijd om Super de Boer en C1000. In 2009 werd de voltallige raad van commissarissen van het bedrijf vervangen. Naast pater familias Karel van Eerd traden drie zwaargewichten toe: Antony Burgmans (ex-Unilever), Harry Bruijniks (ex-Laurus en ex-Albert Heijn) en Wilco Jiskoot (ex-ABN Amro).

Reageer op dit artikel