nieuws

Lidl trekt boetekleed aan

Formules

Lidl trekt boetekleed aan

HUIZEN – Lidl neemt maatregelen tegen de zware werkomstandigheden bij de discounter. De aanbevelingen uit het FNV-rapport ‘Lidl: vertil je niet aan je succes’ worden overgenomen.

Uit het rapport bleek dat te hoog, te zwaar en te lang stapelen en tillen leidt tot schadelijke, lichamelijke gevolgen voor de medewerkers in winkels en distributiecentra. De resultaten van het FNV-onderzoek werden medio mei door een werknemersdelegatie overhandigd aan Erwin Bziuk, CFO Lidl van Lidl Nederland.

Gestapeld
Niet alleen mag er vanaf nu niet hoger dan 1.75 meter plus één doos worden gestapeld, leidinggevenden worden ook getraind om hierop te letten en waar nodig in te grijpen. Ook op het gebied van veiligheid neemt Lidl maatregelen zodat er genoeg beschermende kleding en schoeisel beschikbaar is. Verder behoort de colli-norm (een zgn. prestatienorm) na gesprekken met FNV Handel tot de verleden tijd en krijgen werknemers training in veilig en ergonomisch verantwoord tillen. Ook komen er op alle filialen elektrische hulpmiddelen.

Overwinning
‘Dat Lidl het rapport serieus neemt is een grote overwinning voor de werknemers’, aldus Fatma Bugdayci bestuurder bij FNV Handel. ‘De groei en het succes van Lidl ging letterlijk over hun rug. Het werd hoog tijd dat Lidl maatregelen nam. Nu kan iedereen op een gezonde en veilige manier zijn werk doen. Maar ondanks al deze verbeteringen blijven we de arbeidsomstandigheden bij Lidl natuurlijk nauwlettend volgen.’ Ruim een jaar heeft de kadergroep van FNV Handel geïnventariseerd welke gevolgen te hoog, te zwaar en te lang stapelen en tillen met zich mee brachten. Ook werd bijgehouden hoeveel pallets omvielen vanwege te hoge en topzware belasting.

Reageer op dit artikel