nieuws

Grootschalige staking treft Delhaize

Formules

Grootschalige staking treft Delhaize

BRUSSEL – Een groot aantal filialen van de Belgische supermarktketen Delhaize blijft vrijdag gesloten. Het personeel staakt uit protest tegen de reorganisatie die het bedrijf wil doorvoeren.

De betrokken vakbond liet donderdagavond weten dat ongeveer 80 van de 138 winkels van Delhaize in België dichtblijven. In andere winkels zal minder personeel aan het werk zijn dan gebruikelijk, terwijl ook de bevoorrading door de acties wordt geraakt. Delhaize wil 2500 banen schrappen en de arbeidsvoorwaarden van het personeel herzien. Het bedrijf is daarbij van plan veertien onrendabele supermarkten te sluiten.

Spontane staking
De acties begonnen al in de nacht van woensdag op donderdag, toen in verschillende dc’s een spontane staking uitbrak. Donderdag was al een tiental winkels dicht in Luik, Brussel en Oostende. De vakbonden kondigden aan de stakingen vanaf vrijdag te zullen steunen. Woensdag werden de bonden bijgepraat door de directie van Delhaize over de inhoud van de reorganisatie.

Ontploffen
‘De werknemers worden uitgekleed. De mensen zullen ontploffen als ze dit horen’, zei een vakbondsvertegenwoordiger woensdag al na afloop van het overleg. Loonsverlagingen, herwaarderingen van functies en afschaffing van regelingen zijn maatregelen die op het lijstje van Delhaize staan. Bonden en directie praten op 4 november verder.

Reageer op dit artikel