nieuws

Discounter Lidl trekt de groene kaart

Formules

Discounter Lidl trekt de groene kaart

HUIZEN – Lidl zet versneld stappen in duurzaamheid. Alle nieuw te bouwen filialen krijgen het energielabel A++++. Over een paar weken beschikt iedere vestiging bovendien over één gezonde kassa.

De recent geopende nieuwe filialen van Lidl in Stein en Groesbeek zijn de duurzaamste gebouwen van Nederland. Alle nieuw te openen filialen gaan aan deze standaard voldoen, zegt Marlijn Somhorst, duurzaamheidsmanager van Lidl, tegen Distrifood. Het energielabel A++++ is de hoogst mogelijke klassering die een gebouw in Nederland kan krijgen. De winkels van Lidl hebben recht op dit label door het gebruik van zonnepanelen, ledverlichting, verhoogde isolatiewaarden, HR+++ drievoudig isolatieglas en duurzame bouwproducten.

Geen aardgasaansluiting
De twee nieuwe filialen zijn gebouwd zonder aardgasaansluiting. Verwarming en koeling gebeuren met elektrische warmtepompen. Daarmee draagt Lidl naar eigen zeggen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Klanten zien in de winkels zelf weinig terug van alle veranderingen. Alleen de plaatsing van glasdeuren op de koelmeubelen valt op, terwijl op de parkeerplaats laadpalen voor elektrisch vervoer staan.

1,5 miljoen
De investeringen in Stein liepen op tot een bedrag van €1,5 miljoen. Klanten doen er uiteindelijk hun voordeel mee redeneert Lidl en dus past het in de discountgedachte. Somhorst rekent voor dat Lidl door alle maatregelen in het filiaal in Stein 35 procent op het totale energieverbruik bespaart en dat de 338 zonnepanelen genoeg stroom 
opwekken voor twintig huishoudens. In juni vorig jaar opende Lidl al het destijds meest duurzame distributiecentrum van Nederland.

Gezonde kassa
Het blijft bij de discounter niet 
beperkt tot de investeringen in panden. Ook in het assortiment worden steeds meer duurzame producten opgenomen. In ieder Lidl-filiaal wordt over een paar weken één kassa ‘volledig gezond’ gemaakt. Dit initiatief valt volgens Somhorst ook onder de duurzaamheidsvisie ‘Op weg naar morgen’. De gezonde Traktatiebox komt onder meer bij die kassa te liggen. In de box zitten materialen om voor een klas (25 leerlingen) gezonde traktaties te maken. Ook snacktomaatjes, kleine paprika’s of komkommers zijn er te vinden.

Reageer op dit artikel