nieuws

Bonden vrezen uitbesteden vers AH

Formules

Bonden vrezen uitbesteden vers AH

HOOFDDORP – Vakbonden CNV en FNV maken zich zorgen over het voornemen van Albert Heijn van uitbesteden van de ‘vers’-logistiek aan logistiek dienstverlener Norbert Dentressangle (ND).

CNV en FNV maken zich zorgen om de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die het uit te besteden werk moeten gaan verrichten in het nieuwe Shared Fresh Centre (SFC) in Nieuwegein. De gesprekken die ze daar de afgelopen weken over hebben gehad met ND hebben die zorgen niet wegegenomen. ‘De arbeidsvoorwaarden moeten van een vergelijkbaar niveau zijn als die van de werknemers van de werkgever die dat werk nu bij Albert Heijn doen. Helaas voldoen de arbeidsvoorwaarden bij ND daar niet aan’, stelt de CNV Dienstenbond op haar website.

Andere cao

Volgens de bonden geldt in het SFC voor medewerkers niet meer de cao AH Logistics, maar de – qua pensioen en salaris – veel mindere cao van het beroepsgoederenvervoer’, schrijft de bond. ‘Zo zouden alle werknemers parttimers worden en duren volcontinudiensten zes, in plaats van vijf dagen. Ook zouden onder meer overwerktoeslagen en andere arbeidsvoorwaarden minder worden. Voor het wegvallen van een aantal arbeidsvoorwaarden is wel een compensatieregeling maar die is volgens de bonden onvoldoende. Ook zou een baangarantie, voor werknemers die overstappen, volgens de bonden, ‘slechts voor drie jaar gelden’, de duur van het contract tussen ND en AH.

Idee

Het idee achter het SFC is dat leveranciers hun producten direct na productie naar het SFC brengen. Dit biedt als voordeel dat minder voorraad nodig is, dat het aantal transportbewegingen wordt gereduceerd en dat versproducten sneller in de winkels liggen. Daarnaast ontvangen winkels straks alle producten uit dezelfde categorieën bij elkaar, waardoor medewerkers makkelijker de schappen kunnen vullen. Snellopende versproducten, zoals groente en fruit, worden niet via het SFC gedistribueerd naar winkels, omdat de keten voor deze producten al geoptimaliseerd is.

Reageer op dit artikel