nieuws

Lidl test nieuwe agf-opzet (foto’s)

Formules

Lidl test nieuwe agf-opzet (foto’s)
Distrifood

HUIZEN – Lidl experimenteert in twee filialen met een nieuwe inrichting van de agf-afdeling. Dat bevestigt de keten tegenover Distrifood. De keten wil op die manier zijn speerpuntassortiment nog meer uitstraling geven, onder andere met een koelmeubel voor zacht fruit.

Lidl wil in de pilots de kwaliteitsuitstraling van zijn agf-afdeling verhogen door het toepassen van houtnerf-signing, lichtbakken aan het plafond en een geïntegreerd koelmeubeltje. De signing bootst houten bulkkratten na. In de oude opstelling gebruikte Lidl foto’s van groente en fruit. Onder de opstelling zijn afvalluikjes weggewerkt, tot nu toe ging afval in stalen afvalbakken.

Koelmeubeltje
Vanuit het geïntegreerde kleine koelmeubeltje wordt zacht fruit verkocht. Op de kop van de afdeling staat een speciale actieplek. De pilot vindt onder andere plaats in Huizen. Woordvoerder Christine Braun: ‘In twee filialen is een vernieuwde opstelling van het groente- en fruiteiland ingezet. Het betreft een testfase, waarin de focus ligt op de uitstraling van het gehele 
eiland. We verkopen bij Lidl het beste groente en fruit van Nederland en daar hoort ook een overeenkomstige afdeling bij.’

Altijd op zoek
Het assortiment is in de testwinkels niet aangepast. ‘Wij kijken altijd naar interessante nieuwe toevoegingen om de klanten een gevarieerd aanbod groente en fruit te kunnen aanbieden.’ Over het koelmeubeltje: ‘Het koelmeubel is onderdeel van de testopstelling. Of er daadwerkelijk meerdere koelmeubels worden ingezet in andere filialen is nog niet aan de orde. We zijn wel steeds op zoek naar hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan de hoogste kwaliteit van ons assortiment.’

Speerpunt
Uit cijfers van GfK blijkt dat Lidl in 2013 12 procent meer agf verkocht dan op basis van zijn marktaandeel verwacht kon worden. De productgroep is dus een echt speerpunt van de formule. Het fair share over 2013 was 1 procent meer dan in 2012. Albert Heijn ziet de agf-ambitie van Lidl als een bedreiging en ontwikkelde onder meer een marktuitstraling voor de eigen agf-afdeling.

Bleekselderij
Mede daardoor wist AH zijn fair share van 2012 op 2013 met 1 procentpunt op te rekken (AH XL met 
3 procentpunt). Ter vergelijking: het fair share van Jumbo in agf ligt 
op 92. Ook Aldi reageert op de ambitie van Lidl in agf. De keten breidde zijn assortiment groenten en fruit onlangs uit. Het assortiment bestaat nu uit zo’n 55 items. Daarbinnen zijn meer dan twintig nieuwe producten, zoals bleekselderij, aubergine, avocado’s, grapefruit en frambozen. Aldi’s fair share ligt op 64.

Reageer op dit artikel