nieuws

Hema duikt diep in de rode cijfers

Formules

Hema duikt diep in de rode cijfers

AMSTERDAM – Warenhuisketen Hema is vorig jaar door lage consumentenbestedingen en moeilijke marktomstandigheden in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies in 2013 kwam uit op 16,4 miljoen euro vergeleken met een winst van 5,8 miljoen euro in het voorgaande jaar.

Dat heeft een woordvoerster woensdag gezegd. Uit het jaarverslag van het winkelbedrijf blijkt dat de omzet het afgelopen jaar met ruim 5 procent omlaag ging tot 1,1 miljard euro. Hema kondigde in februari al aan dat het banen moest gaan schrappen in Nederland als gevolg van aanhoudende moeilijke marktomstandigheden.

Terugkeer
Topman Ronald van Zetten noemt in zijn toelichting op het jaarverslag het dalende bezoek aan de binnensteden, het lage consumentenvertrouwen en de zich maar zeer langzaam herstellende huizenmarkt. Het verlies over 2013 betekent een terugkeer in de rode cijfers voor Hema na twee jaar van winstgevendheid. In 2011 boekte de onderneming nog ruim €11 miljoen aan winst, maar dat was vorig jaar dus al gedaald.

Schuldenlast
Hema is bezig met een snelle internationale expansie, waarbij niet alleen in Nederland meer winkels worden geopend, maar ook in verschillende andere landen. De onderneming is sinds 2007 in handen van investeerder Lion Capital. De lening waarmee de overname toen is gefinancierd drukt de resultaten van Hema al jaren. Volgens dagblad De Telegraaf rust er een schuldenlast van €600 miljoen op Hema. Eigenaar Lion Capital zou op dit moment druk bezig zijn met herfinanciering van de schuld.

Reageer op dit artikel