nieuws

Traag ombouwtempo voor C1000

Formules

Traag ombouwtempo voor C1000

ZAANDAM – In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er 27 C1000-winkels omgebouwd naar Jumbo, AH of Coop. Als de partijen in dit tempo doorgaan, resteren er eind volgend jaar zo’n vijftig C1000-winkels die nog geen nieuwe formulenaam op de pui hebben.

Jumbo heeft tot en met eind maart zeventien C1000-winkels omgebouwd. Dat is gemiddeld bijna zes per maand. Dat tempo ligt te laag, in de wetenschap dat het bedrijf uit Veghel begin dit jaar nog tweehonderd C1000-winkels moest ombouwen. Als het huidige tempo niet omhoog gaat, resteren er eind volgend jaar nog ruim vijftig C1000-winkels. De huidige ombouwsnelheid ligt ook lager dan vorig jaar, toen Jumbo 118 winkels omzette naar de eigen gele formule.

Terughoudendheid ondernemers
Als één van de oorzaken van het lage ombouwtempo wordt de 
terughoudendheid van zelfstandig ondernemers genoemd. Zij zijn 
onvoldoende overtuigd van 
ombouwsucces en wachten liever even af. Die houding wordt nog eens versterkt door de huidige omzetontwikkeling in de branche, waarin 
supermarkten met mingroei worden geconfronteerd. Dat maakt de 
omzetverwachtingen nog onvoorspelbaarder dan ze al waren. Die onvoorspelbaarheid kan overigens beide kanten uitgaan. Ondernemer Danny Manniën in Maastricht bijvoorbeeld noteerde in zijn eerste volle week na ombouw ruim 25 procent meer omzet met zijn afgeleide Foodmarkt dan als 1000.

Albert Heijn
Bij Albert Heijn zijn in de eerste drie maanden van dit jaar zes voormalige C1000-ondernemers omgebouwd. De voorlopig laatsten zijn ondernemers Zonnenberg in Doetinchem en Westerik in Beekbergen. Ook bij AH geldt dat zelfstandig ondernemers die nog moeten 
ombouwen terughoudend zijn.

Uitgezette koers
AH probeert de twijfels bij die 
ondernemers wel weg te nemen. Afgelopen maandag was er in het dc van AH in Zwolle een bijeenkomst waarin de toekomstige AH-ondernemers werden bijgepraat. Veel nieuws leverde dat volgens de aanwezigen niet op. ‘Er werd niets gezegd, wat ik al niet wist. En mijnheer Van Vliet (algemeen directeur AH, red.) zei nog eens met 
nadruk dat Albert Heijn vasthoudt aan de uitgezette koers, overtuigd als het ervan is dat het de juiste is’, zegt een aanwezige. Hoewel AH nog 37 winkels moet ombouwen, houdt het bedrijf vast aan de verwachting dat eind dit jaar het ombouwproces vrijwel voltooid zal zijn.

Coop
Coop heeft in januari, februari en maart vier winkels omgebouwd. Daarmee heeft het supermarktbedrijf uit Velp nu 28 van de 54 zaken omgebouwd. Coop gaf eerder al aan te verwachten dat eind dit jaar driekwart van de winkels het eigen Coop-logo op de pui heeft.

Reageer op dit artikel