nieuws

Test: Klant betaalt met mobiel bedrag tot €25

Formules

Test: Klant betaalt met mobiel bedrag tot €25

LEIDEN – Consumenten betalen vooral kleine bedragen (tot €25) met hun mobiel en doen dat bij voorkeur bij grote supermarkten, warenhuizen en bij winkels op het station.

Dat is de conclusie van een test met mobiel betalen in Leiden. Duizend consumenten konden vanaf 2 september vorig jaar drie maanden lang betalen met hun smartphone bij Dekamarkt, Digros, Dirk, Hoogvliet en twee Spar-vestigingen in het centrum van Leiden. De supermarkten maakten deel uit van een groep van circa 150 winkeliers en horecagelegenheden in Leiden die participeerden in een pilot rond mobiel betalen van de banken ABN Amro, ING en Rabobank.

Pincode

In 92 procent van alle mobiele betalingen ging het om een bedrag onder de €25. 65 procent van de deelnemende consumenten, voerde bij die betalingen geen pincode in, hoewel dat bij bedragen tot €25 wel mogelijk was. Snelheid, gemak en het bij de hand hebben van de telefoon waren de belangrijkste redenen om mobiel te betalen onder de €25. Voor deze betalingen had betalen met de mobiele telefoon de sterke  voorkeur boven betalen met contant geld of de traditionele betaalpas. 78 procent van de consumenten heeft mobiel betalen dan ook al aanbevolen aan anderen.

Meer transacties

In drie maanden tijd zijn gemiddeld 2000 betalingen per week verricht. Het totaalbedrag dat daarmee gemoeid is, schommelt rond €20.000 per week. Vier van de vijf consumenten voerden meer transacties uit dan gevraagd was voor deelname (25 in 3 maanden).

Seconden

Onderzoek naar de transactiesnelheid wijst uit dat een mobiele betaling gemiddeld ongeveer zeven seconden (40 procent) sneller is dan een betaling met contant geld of de traditionele betaalpas. Dat draagt bij aan kortere wachtrijen en kostenbesparingen voor de ondernemer. Ondernemers vinden bovendien dat mobiel betalen de winkel een positieve uitstraling geeft. Wel hebben zij enkele technische problemen ervaren tijdens de introductieperiode. Deze ervaringen worden meegenomen bij de verdere uitbreiding van het aantal contactloze betaalautomaten.

Banken

Bij de deelnemende ondernemers in Leiden blijft het mogelijk om te betalen met mobiele telefoons, bestaande en contactloze betaalpassen. Daarnaast hebben ABN Amro, ING en de Rabobank in de afgelopen periode individueel al aangekondigd dat zij verder gaan met mobiel of contactloos betalen.

Reageer op dit artikel