nieuws

Inkopersclub hekelt AH en Jumbo

Formules

Inkopersclub hekelt AH en Jumbo

AMSTERDAM – Inkopersorganisatie Nevi beweert dat de kortingseis van Albert Heijn en Jumbo ‘juridisch en ethisch’ niet in de haak is.

Dat zegt woordvoerder John van Veen van de inkopersorganisatie in De Telegraaf. Vandaag wordt een gedragscode gepresenteerd voor inkopers. Het eenzijdig afdwingen van kortingen past volgens Nevi absoluut niet binnen die gedragscode. De inkopersclub is daarnaast van mening dat deze eenzijdige maatregelen niet bijdragen aan een gezond ondernemersklimaat. ‘De recente kortingseisen maken de code urgent’, zegt Van Veen. ‘Een contract is een contract. Als je dat niet eerbiedigt, verleg je de pijn in de keten. Je leveranciers krijgen daar gewoon veel last van. De partijen aan het begin van de keten worden door dit eenzijdige gedrag opgescheept met kostenreducties waarvan de vraag is of het hen niet teveel in hun bestaansrecht gaat aantasten.’

 

Afspraken

Volgens Van Veen zijn er meer manieren om kosten te reduceren dan te grijpen naar de eenzijdige kortingseis. ‘Meer valide is om met leveranciers tot slimme afspraken te komen. De meest progressieve organisaties proberen om samen met leveranciers de omzet als totaal te verhogen.’ Er zitten volgens Van Veen altijd overbodige schakels in een proces. ‘Leveranciers worden daar nooit over gehoord. Maar alleen op die manier kom je uit op een winwin-situatie in plaats van de eenzijdige winlose-situatie, waarbij geredeneerd wordt uit macht.’

Reageer op dit artikel