nieuws

Nieuw onderzoek rond Ahold-zaak

Formules

Nieuw onderzoek rond Ahold-zaak

AMSTERDAM – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) start een onderzoek naar de handelwijze van accountants van Deloitte en oud-bestuursvoorzitter Roger Dassen rondom het boekhoudschandaal van Ahold.

AFM doet dit na klachten van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), zo meldt NRC Handelsblad. De VEB beschuldigt Deloitte en de voormalig directeur van een gebrekkige controle in de Ahold-zaak. ‘Indien hetgeen u stelt over de handelswijze van Deloitte en de heer Dassen juist is, acht de AFM dit zeer kwalijk en onaanvaardbaar’, schrijft de beurswaakhond in een brief aan de VEB. Het is zeer ongebruikelijk dat de toezichthouder zich al op voorhand van dergelijke krachttermen bedient.

Posten

De klacht van de VEB heeft betrekking op het schuiven met posten tussen verschillende juridische entiteiten van Deloitte. Zo zou de accountantsorganisatie bewust geprobeerd hebben Ahold-beleggers met hun schadeclaim naar het verkeerde loket te sturen, om rechtszaken over de rol van Deloitte in het boekhoudschandaal te laten verjaren. ‘Dat is een accountant onwaardig’, stelde directeur Jan Maarten Slagter eerder. De precieze schade moet nog worden vastgesteld. De totale schade in de Ahold-zaak bedroeg €16 miljard.

Plicht

De AFM schrijft dat zij de VEB vanwege haar geheimhoudingsplicht niet op de hoogte zal houden van de voortgang van het onderzoek. De toezichthouder adviseert de beleggersvereniging om zelf ook actie te ondernemen door naar de accountantskamer te stappen. De VEB zegt “de nodige voorbereidingen te treffen om deze suggestie uit te voeren”.

Reageer op dit artikel