nieuws

Buitenshuisconsumptie op nullijn

Formules

Buitenshuisconsumptie op nullijn

APELDOORN – De omzet in de gehele foodservice in Nederland komt in 2011 uit op een nulgroei.

Het volume daalt weliswaar, maar door een prijsstijging van ongeveer 2,5 procent bereikt de omzet in de totale buitenshuisconsumptie de nullijn. Dat is de gezamenlijke verwachting van FoodService Instituut Nederland (FSIN) en Foodstep, na analyse van alle cijfers en ontwikkelingen.

September

De goede septembermaand van dit jaar, met zacht weer, geeft de buitenshuisconsumptie nog net een zetje naar boven. Tot en met november komt daardoor de omzet in 2011 op 0,7 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat hierbij om de omzetwaarde inclusief btw. FSIN en Foodstep verwachten dat, door de economische situatie, de omzet eind 2011 uitkomt op 0 procent.

Horeca

Kijken we naar alleen de horeca, dan zit die ook op een omzetplus van +0,8 procent tot en met november van dit jaar. En het totaalresultaat van catering bij bedrijven, onderwijs en zorginstellingen komt op plus 0,9 procent uit.

Drankensector

De drankensector blijft in de min, maar toont wel licht herstel van -3 procent (in 2010) naar nu -1,5 procent (in 2011). Dit komt door een relatief goede nazomer. Restaurants (nu ook op +1 procent t/m november) en fastservice (op 0 procent t/m november) profiteren daar veel minder van. Hotels blijven op een goede plus zitten van bijna 6 procent.

Catering

Binnen catering zien we de ontwikkeling bij bedrijfsrestaurants teruglopen. Voor de zomer was er nog sprake van 4 procent groei. Na de zomer is dit gedaald naar 1,5 procent gemiddeld. Zodat we eind dit jaar naar verwachting blijven steken op 2,5 procent groei. De daling binnen instellingen blijft  onveranderd op afgerond -3 procent.

Wat betreft de pompshops: daar is tot en met november sprake van een stijging van 2 procent, die overigens vooral te danken is aan de hogere tabaksaccijns.

Deze cijfers geven ons voldoende zekerheid dat 2011 ongeveer op een nulgroei zal uitkomen voor wat betreft de geldomzet in de buitenshuisconsumptie. Dat betekent dat er sprake is van een daling van het volume, omdat er sprake is van een gemiddelde prijsstijging van ongeveer 2,5 procent.

Reageer op dit artikel