nieuws

Hoogste Aldi-baas treedt af

Formules

Hoogste Aldi-baas treedt af

ESSEN – De hoogste baas van Aldi Nord verlaat het bedrijf. Hartmuth Wiesemann (66) keert na enkele zware lichamelijke operaties niet terug bij Aldi Nord. Marc Heussinger (45) neemt de rol van Wiesemann over.

Dat heeft Aldi Nord in een interne memo aan het personeel duidelijk gemaakt, meldt LebensmittelZeitung. Wiesemann was eveneens de hoogste baas voor de Nederlandse Aldi's. ‘Wij danken de heer Wiesemann voor de geweldige verdiensten die hij voor onze onderneming heeft gehad.’ Wiesemann onderging in november een zware operatie. Desondanks werd er tot voor kort op gerekend dat Wiesemann terug zou keren op zijn post. De Aldi-topman is te ernstig verzwakt om nog op topniveau terug te keren.

Heussinger

De opvolging van Wiesemann was al enige tijd verzekerd. Heussinger werd begin dit jaar al tot zijn opvolger benoemd. Per 1 januari 2013 zou hij de taak als ‘Gesammtverantwortliche’ overnemen van Wiesemann. Dat besluit is nu dus vervroegd. Wiesemann was de absolute vertrouweling van de vorig jaar overleden eigenaar Theo Albrecht. Hij regeerde met ijzeren hand. Wiesemann bepaalde wat er gebeurt – of beter – wat er niet gebeurt bij Aldi. Er wordt overigens geen koerswijziging verwacht na het aantreden van Heussinger. Heussinger staat te boek als conservatief en aanhanger van de filosofie van Theo Albrecht en Wiesemann.

Aldi Nederland

Foodmagazine wijdt in de vandaag verschenen editie de coverstory aan Aldi. De redactie sprak in de afgelopen maand met enkele oud-directeuren van Aldi. Zij schetsen een hopeloos perspectief voor de Nederlandse tak van Aldi, die in hoog tempo omzet verliest. Ook geven zij interne omzetcijfers prijs, die een dramatisch beeld geven. De discounter zag zijn omzet de laatste acht jaar met zo’n €400 miljoen inzakken, van ruim €2,5 miljard naar ruim €2,1 miljard, terwijl in diezelfde periode het aantal vestigingspunten steeg van circa 380 naar 480. Een gemiddeld Aldi-filiaal draaide in 2003 nog een gemiddelde weekomzet van 128.000 euro. Dat is nu zo'n 88.000 euro per week.

Bent u nog geen abonnee van Foodmagazine? Schrijf u dan hier in.

Reageer op dit artikel