nieuws

100ste AH met zelfscanning

Formules

100ste AH met zelfscanning

APPINGEDAM – Albert Heijn heeft als eerste supermarktketen in Nederland honderd winkels met zelfscanapparatuur.

Dit meldt AH in het eigen personeelsblad Ahá. De honderdste winkel waar klanten zelf hun boodschappen scannen en betalen staat in Appingedam. De eerste experimenten van AH met zelfscannen begonnen twintig jaar geleden. De kruideniersketen voerde die testen uit in samenwerking met TNO.

Betaalpalen

In 2005 voegde AH aan het zelfscannen de mogelijkheid van zelf betalen toe. In filiaalnummer 1501 in Amersfoort verschenen de eerste betaalpalen. Zes jaar later kunnen de klanten van AH in honderd winkels hun boodschappen zelf scannen en betalen. Volgens formulemanager Abel Blauw van AH maken vooral gezinnen met kinderen gebruik van deze wijze van boodschappen doen.

Mobiel

AH heeft inmiddels ook een experiment uitgevoerd met betalen via de mobiele telefoon. Het is onduidelijk wanneer die test een vervolg krijgt. AH wacht op de komst van mobiele telefoons die zijn uitgerust met NFC-techniek (Near Field Communication). Naar verwachting zullen over een paar jaar alle mobiele telefoons over die techniek beschikken. Mogelijk dat het betalen met mobiele telefoon sneller wordt ingevoerd, omdat grote banken en telecombedrijven vanaf komend jaar mobiele betaaldiensten willen gaan aanbieden.

RFID

Wat verder weg in de toekomst ligt de RFID-techniek. Dan kunnen klanten met hun winkelkar door een poortje lopen en wordt het bedrag automatisch van de rekening afgeschreven. Het wachten is op RFID-tags die een stuk goedkoper zijn dan de huidige. 'Op dit moment is RFID nog te duur om op grote schaal in een supermarkt toe te passen. Wij wachten dus rustig tot die prijs door massaproductie flink omlaag gaat. Maar dat kan nog wel vijf tot tien jaar duren.En het zal waarschijnlijk nog wat langer duren voordat RFID het zelfscannen door de klant helemaal zal gaan vervangen. Maar dat die droom uiteindelijk werkelijkheid zal gaan worden, is zo goed als zeker', zo meldt Ahá. 

 

Reageer op dit artikel