nieuws

FNV spoort Ahold aan in slavernijzaak

Formules

FNV spoort Ahold aan in slavernijzaak

AMSTERDAM – De FNV roept Ahold in een brief op te tekenen voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in de tuinbouw in de Verenigde Staten.

Eerder dit jaar had Ahold een gesprek met een delegatie van de organisatie van tomatenplukkers uit Florida, de Coalition of Immokalee Workers (CIW), over tomatentelers die hun werknemers zouden uitbuiten. De betreffende telers leveren tomaten  aan de Amerikaanse Ahold-dochters Giant en Stop&Shop.

Fastfoodketens

De CIW heeft inmiddels contracten afgesloten met de Amerikaanse fastfoodketens Taco Bell, McDonalds en Burger King, waarin een fatsoenlijk loon en een directe stem van de tomatenplukkers is gewaarborgd. FNV en CNV roepen Ahold in de brief op om ook een dergelijk contract te ondertekenen.

Timing

Een woordvoerder van Ahold noemt de timing van de bonden in de Telegraaf opmerkelijk. ‘Wij zijn al sinds april in gesprek met de CIW en we nemen de bezwaren ook zeer serieus. En dat weten de bonden. Verder is de aantijging dat wij tomaten gebruiken van bedrijven die veroordeeld zijn, niet waar.’ Ahold heeft de aankoop van tomaten uit de zuidelijke staten opgeschort, tot het een eigen onderzoek naar mogelijke slavenpraktijken bij de telers heeft afgerond.

Reageer op dit artikel