nieuws

Verdachte Aldi-moord mogelijk vrijuit

Formules

Verdachte Aldi-moord mogelijk vrijuit

ROTTERDAM – De hoofdverdachte van de moord op een bedrijfsleider van een Aldi in Ridderkerk wordt vrijwel zeker niet veroordeeld.

Aldi-bedrijfsleider Julio de Jesus Mendes werd op 11 december 2001 vermoord in de supermarkt. De hoofdverdachte, Barry D., is na de moord twee keer vrij gesproken door rechters, maar door verbeterde onderzoekstechnieken werd later nieuw dna-bewijs tegen hem gevonden. Dat dna-bewijs was voor het openbaar ministerie in Rotterdam aanleiding om in 2007 minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie te verzoeken de wet te veranderen om verdachten, ook al zijn die eerder vrijgesproken, nog een keer voor de rechter te mogen brengen.

Nieuwe zaken

De Tweede Kamer gaat zich binnenkort buigen over een wetswijziging waarin het mogelijk wordt dat verdachten die eerder voor ernstige feiten zijn vrijgesproken, opnieuw voor de rechter kunnen worden gebracht als daar keihard nieuw bewijsmateriaal voor is. Voor de nabestaanden van De Jesus Mendes dreigt echter opnieuw een grote teleurstelling, aangezien het voorstel slechts gaat om nieuwe zaken en niet om misdrijven die zich in het verleden hebben afgespeeld. ‘Er wordt door deze wetswijziging gewoon een punt achter die oude zaken gezet, terwijl er nieuw belastend bewijsmateriaal ligt’, zegt de Rotterdamse coldcaseofficier mr. Wilma de Boer in De Telegraaf.

Schoen

Ook de weduwe van de bedrijfsleider doet in de krant haar beklag. ‘Er is zo veel bewijs tegen D. Zo is hij zijn schoen in de supermarkt verloren. Maar nog overtuigender is nu dat door de betere onderzoeken is vastgesteld dat het bloed dat onder de nagel van mijn vriend is gevonden van D. afkomstig is. Ze hebben namelijk nog voor de fatale schietpartij met elkaar geworsteld.’

Kogels

Op 11 december 2001 werd de Aldi in Ridderkerk overvallen door twee gewapende mannen. Het duo had het gemunt op de kluis en eiste de sleutels van de bedrijfsleider. Hij was die dag eigenlijk vrij, maar moest invallen voor een collega. Er ontstond een worsteling, waarna één van de twee daders acht keer op de Rotterdammer schoot. Drie kogels raakten de jonge vader dodelijk. Eén van de twee verdachten kon snel worden gepakt en moest zes jaar de gevangenis in. Barry D. ontsprong (tot op heden) de dans.

Reageer op dit artikel