nieuws

Fusie Campina en Arla van de baan

Formules

ZALTBOMMEL – De fusie tussen de zuivelbedrijven Campina en het Deens-Zweedse Arla is van de baan. De beide zuivelcoöperaties slaagden er de afgelopen maanden niet in de in december gestarte fusiebesprekingen tot een bevredigend einde te brengen. Dat heeft Campina donderdag bekendgemaakt.

De leiding van Campina en Arla zijn 'tot de conclusie gekomen dat het op dit moment niet mogelijk is om te komen tot een definitief fusievoorstel richting de ledenraden van beide coöperaties', meldt het persbericht.

De fusiepogingen hebben de topman van Arla, Ake Modig, de kop gekost. Hij bleek niet in staat om zijn commissarissen en de leden te overtuigen van de noodzaak tot samenwerking met Campina. Daarmee is een van de grondleggers van de geplande fusie van het toneel verdwenen, licht Campina-topman Tiny Sanders toe. 'Mede daarom is op dit moment de basis voor verdere besprekingen vervallen.'

Campina en Arla maakten op 8 december bekend samen verder te willen gaan. Daarmee zou de grootste zuivelcoöperatie ter wereld ontstaan, met een jaaromzet van ongeveer 10 miljard euro.

De beide zuivelcoöperaties presenteerden de fusie als één van gelijkwaardige partners, hoewel Arla in omzet bijna twee keer zo groot is als Campina. De meerwaarde van de fusie lag vooral in het feit dat de activiteiten van de beide bedrijven goed op elkaar aansloten. Arla richt zich met melk, yoghurt en toetjes vooral op Scandinavië en Groot-Brittannië. Campina levert deze producten aan de Benelux, Duitsland, Griekenland en Rusland.

Ook kaas en boter brengen beide in verschillende landen aan de man. Campina is daarentegen meer innovatief ingesteld, terwijl Arla meer een bulkproducent is van zuivelproducten.

De fusiebesprekingen die na december volgden, verliepen op enkele punten moeizaam. Een maand geleden moesten beide coöperaties melden dat de samensmelting vertraging had opgelopen. Er was overleg nodig met de Deense mededingingsautoriteit.

De kern van het probleem lag in de ledenbewijzen van de 21.000 melkveehouders die de coöperaties bezitten. In Nederland vallen de bewijzen met een waarde van 150 miljoen euro onder het eigen vermogen. Campina wilde kijken of ook bij Arla zulke ledenbewijzen konden komen. Daarvoor was wel goedkeuring van de Deense mededingingsautoriteit nodig.

Auteur: Richard Kok

Reageer op dit artikel