fotoreportage

Fotorepo: Nieuwe AH voor 186.000 forensen

Formules 2143

Fotorepo: Nieuwe AH voor 186.000 forensen

UTRECHT – Voor winkelend publiek en voor de dagelijkse treinreiziger is de nieuwste Albert Heijn in Utrecht bijna niet te missen. Op steenworp afstand van het station en winkelcentrum Hoog Catharijne kan de forens en stadsbewoner bij AH terecht voor veel vers en directe consumptie.

Treinreizigers en mensen die hun fiets hier onder het pand hebben staan, kunnen bij deze 19e Albert Heijn van Utrecht goed terecht voor de korte boodschap, zegt operationeel manager Maaike van Schuppen in haar openingsspeech. ‘Naar verwachting gaat driekwart van het publiek voor snel, vers en kwaliteit.’ Dit is goed terug te zien in de indeling. De winkel, met een vvo van bijna 1000 vierkante meter, biedt relatief veel salades, verse broodjes en koelverse sappen. Zodra de klant het versplein voorbij is, is er in de winkel ruimte voor actieproducten, Bonusartikelen en de grote boodschappen. Opvallend is de aandacht voor inspiratie. Recepten en bijbehorende ingrediënten, zoals voor appeltaart of een pastagerecht, hebben een prominente plek in de winkel. Verder staat er een enkel winkelwagentje bij de ingang, maar vooral mandjes, en de twee kassa’s met band en caissière worden bijgestaan door 14 zelfscankassa’s. Dat is AH Stationsplein in een notendop.

De nieuwe AH is gevestigd in het Noordgebouw. Behalve de supermarkt zijn er binnenkort woningen, een hotel en enkele andere winkels te vinden. Onder het gebouw zit de grootste fietsenstalling van het land. De aanwezigen vanuit Albert Heijn zijn erg trots op de locatie, maar noemen ook de logistieke hobbels. Kersverse supermarktmanager Melissa Schuurman kan er niet over uit hoeveel liften ze moeten trotseren om vanaf de laad- en losplek de supermarkt te bereiken. Het is circa 400 meter lopen, wordt gezegd. Saillant detail: wie eenzelfde afstand de andere kant oploopt, passeert twee andere AH-winkels.

Veel AH bij Utrecht Centraal

Want aan blauwe concurrentie geen gebrek op deze drukke locatie. Op het station zijn drie AH To Go’s, waarvan twee binnen de poortjes, en verderop in Hoog Catharijne zit ook al een Albert Heijn. In een gebied met 11.000 huishoudens wellicht overkill, maar AH rekent natuurlijk ook op de vele forensen. In 2017 passeerden elke werkdag 186.000 reizigers Utrecht Centraal. Utrecht heeft daarmee het drukste station van Nederland (bron: AD.nl). ‘Er zal sprake zijn van kannibalisering, maar we zien het vooral als manier om meer dichtheid te creëren, om nog meer aanwezig te zijn voor de consument’, zegt Van Schuppen. ‘Ik zie dit niet als concurrent voor de andere AH’s, omdat het om een heel andere looproute gaat. Deze locatie is ideaal voor mensen die hun fiets onder dit plein hebben staan.’

Gekoeld frisdrank AH To Go

Een medewerker van een stations-AH To Go neemt in zijn pauze toch wel nieuwsgierig een kijkje. ‘Er is veel verschil in assortiment, dus dat is geen probleem. Maar kijk, een gekoeld flesje Coca-Cola voor €1,02, wat een giller. En een blikje Red Bull is hier €1,50. Ik denk dat we dat wel gaan merken. Prijsbewuste consument zal misschien naar deze AH gaan en niet meer naar ons.’ Een servicemedewerker van de andere reguliere AH-vestiging in Hoog Catharijne laat het op zich afkomen en kan niet voorspellen wat de nieuwe AH met hun klandizie gaat doen. Gezien de 21 zelfscankassa’s tegenover één bemande kassa, is de doelgroep vergelijkbaar. Onderlinge negativiteit is er in elk geval niet, want de bedrijfsleider is bij de officiële opening, aldus de medewerker.

Op supermarktgebied is het vooral AH dat de klok slaat in het stationsgebied. Op een Action en Hema na, komt de concurrentie van de vele eetgelegenheden. Broodjeszaken, detailwinkels, lunchtentjes. Wel heeft Spar City onlangs bevestigd eind dit jaar naar het Jaarbeursplein te komen en Jumbo wil – naar wat nu blijkt een Jumbo Foodmarkt – volgend jaar in het oude V&D-pand intrekken (Vredenburgplein). Buurman AH To Go zegt over die plannen van Jumbo niks te weten. Zorgen maakt de bedrijfsleider zich niet, ook niet om de nieuwe AH aan de andere kant van Hoog Catharijne. ‘Ik word hier neergezet om de winkel te laten draaien, verder bemoei ik me niet met locatie-keuzes.’

Albert Heijn Stationsplein, zoals de nieuwe winkel voluit heet, is zeven dagen per week geopend. Van maandag tot en met zaterdag kan de klant er van 8.00 tot 22.00 uur terecht, op zondag van 10.00 tot 20.00 uur.

Foto's

Reageer op dit artikel