fotoreportage

Fotorepo: CoopCompact Odiliapeel

Formules

Fotorepo: CoopCompact Odiliapeel
Ton van Buel en vriendin Evelien, de ondernemers van CoopCompact Odiliapeel. (Foto Bert Jansen)

ODILIAPEEL – Deze week is in het Brabantse Odiliapeel een CoopCompact geopend. De winkel wordt gerund door ondernemer Ton van Buel (30), zoon van Spar-ondernemers. Dat er in het 2.000 zielen tellende dorp überhaupt weer een supermarkt opende, mag een klein wonder heten.

Pandeigenaar Fons Braks heeft de afgelopen negen maanden namelijk hemel en aarde moeten bewegen om een nieuwe huurder te vinden voor het winkelpand. Toen in december 2014 duidelijk werd dat Spar zou vertrekken, benaderde Braks zonder succes een groot aantal formules. De staat van het pand hielp daarbij niet mee. ‘Het was een uitgeleefd hol’, zegt Braks. Uiteindelijk besloot hij het pand zelf volledig op te knappen, waarna Ton van Buel interesse had om de supermarkt als CoopCompact uit te baten.

Leefbaar
Volgens Braks en Van Buel is de supermarkt noodzakelijk om Odiliapeel leefbaar te houden. Om de inwoners tegemoet te komen wil Van Buel zoveel mogelijk voorzieningen in zijn winkel. Zo komt binnenkort een pinautomaat, gaat hij bloemen verkopen en verkoopt hij nu al biercadeaupakketten. Bang dat hij als ondernemer ‘van buiten’ (Van Buel komt uit Milheeze) niet gepruimd wordt door de bevolking, hoeft hij volgens Braks niet te zijn. ‘Odiliapeel is een ondernemend dorp. De laatste maanden zonder supermarkt vond men het heel saai in het dorp. En iedereen beseft dat dit de laatste kans is om een supermarkt te behouden in Odiliapeel.’ Van Buel: ‘Bovendien is CoopCompact een supermarkt met een prima imago. Met Coop heb ik me aangesloten bij een winnende partij.’

In de papieren editie van Distrifood, die zaterdag 26 september verschijnt, meer over de CoopCompact in Odiliapeel.

Reageer op dit artikel