artikel

Mega Food Stunter: Kilo’s gaan boven inhoud

Formules 16636

Mega Food Stunter: Kilo’s gaan boven inhoud

DOETINCHEM – Ze waren in 2014 net zo snel weer verdwenen als ze in 2013 opkwamen: de diepvriessupermarkten van Mega Food Stunter. Sinds dit jaar is de formule terug, maar nu als rijdende winkel. Vrachtwagens van het bedrijf rijden dagelijks door heel Nederland en Vlaanderen met containers vol diepvriesproducten. 100 kilo voor €100. Mega Food Stunter 2.0 is de toepasselijke naam. Het verhaal van de Broodpiraat die diepvriespiraat werd.

Woensdagmiddag 17 oktober, de Vlijtstraat in Doetinchem. Op een troosteloos stukje industrieterrein in de Achterhoekse stad staat een twaalftal auto’s langs de weg. De inzittenden zijn in afwachting van de vrachtwagen van Mega Food Stunter. Straks worden er containers met diepgevroren voedsel uit de truck gehaald, pakketten van 100 kilo. Kosten: €100, contant af te rekenen bij de chauffeur. Deze Doetinchemmers mogen zich gelukkig prijzen, want je moet er op tijd bij zijn bij Mega Food Stunter: hoewel er dagelijks wordt gereden, zijn de leveringen voor de maand oktober vrijwel allemaal gereserveerd. De vrachtwagen die in Doetinchem arriveert, heeft er al een flinke route opzitten. De dag begon in Venray, en via Boxmeer, Gennep, Cuijk, Nijmegen, Arnhem en Zevenaar is de Achterhoek bereikt. Voor de chauffeur is de dag nog niet voorbij: hij moet hierna nog door naar Winterswijk en Eibergen, en eindigt ’s avonds om 20.30 uur in Zutphen.

Groot gezin

Een wachtend echtpaar geeft aan dat ze voor het eerst bestellen. ‘We hebben een groot gezin, en het is heel goedkoop’, verklaren ze hun beslissing. Ineens ontstaat er lichte paniek: de vrachtwagen van Mega Food Stunter is er. Hij stopt echter niet bij het beloofde huisnummer 21, maar een stuk eerder. Iedereen springt in z’n auto en rijdt in rap tempo naar de truck toe. Vol verwachting wordt gekeken naar de rolcontainers die door de chauffeur worden uitgeladen. Als de containers van de laadklep komen, wordt er betaald. Een vader en zoon hebben de achterbak van hun auto leeggehaald en beginnen hun aankopen in te laden. De dolenthousiaste zoon springt verheugd in het rond. De buit van vandaag bevat onder meer Magnums, waterijs van Ola, twintig literbakken vanilleijs, kipspiesjes, hamburgers, nog meer kipspiesjes en diepvriespizza’s. Het is de tweede keer dat ze bestellen en ze zijn erg tevreden. ‘Goedkoop, lekker en we hebben gelukkig een grote vriezer’, vat de vader samen.

Arie de Bock

Wie de mensen zijn achter Mega Food Stunter, is onduidelijk. In Belgische media werd vorige maand ene Arie de Bock aan het woord gelaten. Hij wordt bij onze zuiderburen als ‘zaakvoerder’ van Mega Food Stunter opgevoerd. Op internet is verder geen spoortje bewijs van het bestaan van (een levende) Arie de Bock te vinden. Een interviewaanvraag via een privébericht op Facebook (een telefoonnummer heeft Mega Food Stunter niet) wordt vriendelijk en in ietwat gebrekkig Nederlands afgeslagen: ‘We willen heel graag meewerken aan een artikel die aan ons geweid is. Alleen zal dat even moeten wachten. We hebben na de uitzending op de Belgische tv zoveel reacties gekregen, dat de internetsite binnen 5 minuten plat lag. De klanten konden ons niet bereiken en wij de klanten ook niet. We hebben er zoveel klanten bij gekregen dat we moeite hebben om het voor ons belangrijk een super mooi pakket op tijd bij de klant te krijgen. Dus hebben we besloten om even een pas op de plaatst te doen en ons hoofd bij het mooie en super hard groeiend concept te houden.’

Broodpiraat Theo Demmer

Ook Theo Demmer, de man achter de formule in de tijd dat er achttien fysieke winkels waren, is onbereikbaar. Hij neemt zijn telefoon niet op, en reageert niet op vragen per mail. Wie zijn naam intypt op Google, ontdekt dat Demmer eerder dit jaar de handel van Mega Food Stunter aanbood via Marktplaats. Het is dus aannemelijk, dat hij nog steeds bij het bedrijf betrokken is. Geheel onomstreden is Demmer niet. Hij verloor al eens een rechtszaak van Bakkerij ‘t Stoepje, nadat hij met zijn eigen broodkraamformule De Broodpiraat de kleurstelling en diverse producten van de marktketen kopieerde. Later waren er ook diverse problemen rondom de fysieke winkels van Mega Food Stunter. Zo vertrok de keten in de zomer van 2014 spoorslags uit het Groningse Leens, zonder aankondiging. Medewerkers kregen hun salaris niet uitbetaald. Vastgoedontwikkelaar Folkert Leyten ging vervolgens in augustus via noordelijke media tekeer tegen Demmer, wiens bedrijf werd afgeschilderd als een uiterst onbetrouwbare partij. Mega Food Stunter zou hem nog veel geld verschuldigd zijn. In november van dat jaar werd de keten na anderhalf jaar failliet verklaard. Sindsdien was het stil. Tot dit jaar.

100 kilo diepvriesproducten voor €100. Althans, dat is nog tot eind oktober de formule. Daarna worden de kilo’s en de bedragen verhoogd: 150 kilo voor €150. Op de Facebookpagina van Mega Food Stunter wordt uitgelegd waarom: ‘Door de grote vraag naar onze pakketten staan we met de inkoop voor een uitdaging. We willen de pakketten voor u als klant zo interessant mogelijk maken. Veel producenten hebben niet de mogelijkheid hun producten in kleine verpakking aan te bieden. Om toch de variatie in het pakket te houden zijn wij daarom soms genoodzaakt om van een product grotere dozen aan te bieden. In een pakket van 100 kilo wordt de afwisseling dan minder, u krijgt meer van hetzelfde. Door 150 kilo per pakket te gaan verkopen blijft het een afwisselend pakket voor u en kunnen we nog meer kwaliteitsproducten leveren.’

Voor elke provincie

De mededeling zorgde voor onvrede onder klanten. Als oplossing is een subpagina op Facebook bedacht: de Mega Food Stunter 2.0-deelgroep. Hier is voor elke provincie een bericht geplaatst, waar mensen afspraken kunnen maken over het verdelen van een bestelling. Om de inhoud van het pakket gaat het hier niet, kilo’s is waar het om draait. Zo zegt Kevin Smeets, die iemand zoekt om mee te delen: ‘Heb misschien 8-11 nog 50 kg over.’ Roelie van Vugt heeft al iemand gevonden, maar zoekt nog meer mensen: ‘Wie zou nog mee willen delen in Maastricht. We zijn nu met 2 gezinnen maar willen nog een 3de erbij omdat het anders teveel is.’

Telkens een verrassing

Wat voor voedsel er in de pakketten zit, is telkens weer een verrassing. Op de website van Mega Food Stunter staan enkele vlogs van klanten die een pakket hebben besteld. Te zien is hoe ze hun auto volladen en vervolgens thuis de handel in de vriezer leggen. Sommigen laten zien wat er allemaal bij zit. Pizza’s, broodjes, gehaktballen, kippenpoot-jes, allemaal in grote hoeveelheden. Het komt overeen met hetgeen in Doetinchem is uitgedeeld. Waar al dat voedsel vandaan komt, is niet bekend. Ook niet altijd bij Mega Food Stunter zelf, zo blijkt uit een bericht dat deze week op Facebook werd geplaatst. Het betreft een waarschuwing over Sun-ijsjes, die recent in het pakket zaten: ‘Op de verpakking staat dat dit ijs niet geschikt is voor kinderen. Hier zit waarschijnlijk alcohol in. We weten dit niet zeker en daarom hebben we dit aan de producent voorgelegd en wachten op een reactie. Wij zelf hebben dan ook nog nooit gehoord over alcohol in waterijs.’

Zie ook: Mega Food Stunter failliet

Reageer op dit artikel