artikel

Vraagstukken rond de overname van Emté

Formules 16088

Vraagstukken rond de overname van Emté

DOETINCHEM – Coop en Jumbo nemen de 130 Emté’s over. De verdeling is tweederde van de winkels naar Jumbo; eenderde naar Coop. Zo simpel als het lijkt is het niet. Er is nog een aantal vragen.

Het is de tweede keer dat Coop en Jumbo een slag slaan. Ook bij de overname van C1000 trokken beide partijen samen op. Knowhow over integratie is dus nog volop aanwezig. Dat zit dus bij de verkoop van Emté goed. Toch blijven er vraagstukken over.

Is er iets te vertellen over de verdeling van de winkels?

Het enige feit dat bekend is gemaakt, is dat uiteindelijk ‘tweederde van de Emté-business bij Jumbo en eenderde bij Coop zal worden geïntegreerd’. Bronnen in de markt maken verschillende inschattingen van de overlap. Uit een eerdere analyse van EFMI bleek dat voor 70 procent van alle klanten van Emté ook een Jumbo bereikbaar is. En ongeveer de helft van alle Emté-vestigingen heeft een Jumbo binnen een straal van 2 kilometer. Het is dan ook logisch dat Jumbo een deel van de winkels doorsluist naar Coop.

Speelt de omzet per winkel een rol bij de verdeling?

Daarbij komt dat Emté relatief veel winkels heeft met lage omzetten. De gemiddelde omzet van een Emté ligt op €123.000. Dat bedrag is te laag voor een makkelijke exploitatie van de lageprijzenformule van Jumbo. Coop heeft eerder aangegeven hiermee wel uit de voeten te kunnen. Operationeel directeur Maarten Ebben zei eerder al tegen Distrifood dat Coop goed uit de voeten kan met omzetten die dichter bij de ton dan bij de twee ton liggen. De Coop-formule is daarmee een goede schuilplaats voor ondernemers met relatief lage omzetten.

Overigens verwacht een partij als Locatus weinig problemen bij deze overname. Uit de cijfers van deze vestigingsplaatsdatabank blijkt juist dat er slechts 34 Emté supermarkten in de directe omgeving van een Jumbo staan. Geen enkele Emté staat dicht in de buurt van een Coop.

Wat gebeurt er op inkoopgebied?

Dat is een interessante vraag. De huidige praktijk is dat Coop en Emté inkopen via Superunie. Jumbo koopt zelfstandig in. Met de verkoop van Emté gaat Superunie aan inkoopkracht inboeten. Dat is pijnlijk voor Beesd. Jumbo komt boven de 20 procent marktaandeel uit, zelfs met de verkoop van een derde deel van de business aan Coop. Tegenover dat verlies voor Superunie staat echter dat Sligro voor La Place gaat inkopen. De vraag die in eerste instantie moet worden beantwoord is: blijven Sligro en Coop inkopen via Superunie? Als dat niet het geval is, is het verlies voor Superunie groot.

Krijgt Jumbo met de overname van Emté inzicht in de inkoopcondities van Superunie?

In het verleden kon bijvoorbeeld AH een kijkje in de Superunie-boeken nemen bij de overname van Primarkt. Daaruit bleek dat AH over de hele linie te veel betaalde. Het leidde tot een inhaalslag op inkoopgebied. Echter, niet Emté is inkooplid van Superunie, maar Sligro. Daarmee lijken de condities veilig. Daar staat weer tegenover dat het hele commerciële team van Emté bij de overname overgaat naar Coop/Jumbo. Hebben zij de condities nog in een la liggen?

Nog een interessant aspect: de inkoopbanden tussen Coop en Jumbo zijn warm. Al in de jaren negentig weekte toenmalig Coop-directeur Jan Uffing Coop los van Trade Service Nederland (TSN), de inkoopclub van C1000 en Coop. En waar bracht Uffing Coop onder? Juist, bij Van Eerd.

Is €410 miljoen een goede prijs?

Dat is geen gemakkelijk te beantwoorden vraag. Nog vorige zomer ging er een bedrag van €300 miljoen rond. De deal zit nu wat gecompliceerde in elkaar. Jumbo/Coop/Sligro zegt hierover in het persbericht: ‘De totale waarde van de transacties beslaat € 410 miljoen.

Dat bedrag is opgebouwd uit €275 miljoen voor de retailactiviteiten, €60 miljoen voor het vastgoed en €75 miljoen compensatie voor werkkapitaalposten die, als gevolg van de verwevenheid van foodservice- en foodretailactiviteiten binnen Sligro Food Group, achterblijven.’ Met €275 miljoen voor de retailactiviteiten zit de overnamesom dicht bij een analyse van SuperVastgoed makelaardij van vorig jaar zomer. Directeur van Leusden destijds: ‘Wij hebben op basis van historie gekeken wat Emté waard zou moeten zijn, ongeveer €1,9 miljoen per huurcontract, oftewel circa €250 miljoen. Jumbo zou echter met een hoger en beter bod moeten komen, wij schatten €270 miljoen. Ben heel benieuwd waar ze op uit komen!’

Uit het overzicht van SuperVastgoed makelaarderij blijkt dat in 2006 Edah voor €1 miljoen per winkel werd verkocht. Jumbo betaalde €1,8 miljoen per Super de Boer-vestiging en €2 miljoen per winkel voor C1000.

Overigens voorspelde Professor Laurens Sloot een hogere verkoopprijs. Hij reageerde 8 maanden geleden op de inschatting van SuperVastgoed. Sloot destijds: ‘Mijn inschatting van een reële waarde is ongeveer 0,4/0,5 x de filiaalomzet van Emté (pakweg 75 procent van de omzet van Emté, schat ik in) en ongeveer 0,25/0,30 x de omzet van de franchisenemers. Als je dat doorrekent, dan kom je ongeveer op zo’n €300 miljoen à €350 miljoen. En daarnaast heb je nog wat vastgoed (€25 miljoen à €50 miljoen), maar daar heb ik geen goed zicht op. Eén ding staat voor mij vast: als Sligro al tot verkoop van Emté overgaat, zal het niet voor een ‘appel en een ei’ de deur uitgaan.’

Lees ook:

Emté verkocht aan Jumbo en Coop >>>>

Grote overlap in marktgebieden Jumbo en Emté >>>>

Beurs blij met verkoop Emté >>>>

Ondernemers blij dat kogel door de kerk is >>>>

Reageer op dit artikel