artikel

Formuleprofielen: download supermarktdata

Formules 15183

Formuleprofielen: download supermarktdata

De Nederlandse supermarktsector bestaat uit vele formules. In dit artikel zet Distrifood de belangrijkste formules op een rijtje. Het artikel zal continu verrijkt en geüpdated worden.

Download de belangrijkste formuledata door Distrifood bij elkaar gebracht uit de dbase Distrifood Dynamics. Klik op de formulenaam en download de factsheet.

Vomar Poiesz Jan LindersSparDekamarktHoogvlietDeen Emté CoopDirk Plus Aldi Lidl JumboAlbert Heijn


AH gaat als wervelwind verder

(laatste wijziging december 2017)

AH blijft gas geven op de veranderingen. Het bedrijf wijst niet ten onrechte onder meer op ‘een fors aantal vernieuwende producten, zoals bloemkoolrijst, groentefriet en verse groente- en fruitspreads’. In totaal zijn 1100 nieuwe eigen merk producten geïntroduceerd en 1200 zijn er verbeterd in 2016. AH claimt ook dat in producten als yoghurt, vla, ketchup en koekjes het suikergehalte  tussen de 10 en 40 procent is gereduceerd.

Eigenlijk is dit beeld van succesvolle vernieuwing in de loop van het jaar niet wezenlijk veranderd. Het vleeschap kreeg een merk Streeckgenoten met topvlees van regionale topslagers. Albert Heijn ging het vleesschap ook toespitsen op regionale voorkeuren. Winkels in het oosten van Nederland krijgen een groter assortiment varkensvlees en in het westen van het land kwam het accent op rundvlees en biologisch vlees te liggen.

Vis betere navigatie

In vers was er de introductie van pureersoepen. Zelfs noten ontkwam niet aan de vernieuwing: Albert Heijn voegde 65 nieuwe producten toe en veranderde indeling in het schap. Bij vis heeft de marktleider de navigatie verbeterd om de klant met name beter wegwijs te maken in het bereiden van visgerechten. Zo kregen alle producten een nieuwe verpakking en staan er bereidingstips op de verpakking, aangevuld met ‘lekker met… tips’. Albert Heijn heeft daarnaast gekozen voor verschillende segmenten zoals bijvoorbeeld ‘Vlugge vis’, ‘Zo in de pan vis’ en ‘Vis door een pasta en salade’. Tevens zijn er nieuwe vissoorten in het schap te vinden. Het gaat hierbij om leng, koolvis, zeewolf, zalm voor in de magnetron en nieuwe sushisets.

E-commerce augmented reality

Op e-commerce gebied test AH ook volop. Zo was er een test met augmented reality op versproducten.  Albert Heijn startte ook met persoonlijke boodschappenlijstjes voor online boodschappen doen. Vermeldenswaard is de gestarte test met een zogenaamde inline-aanpak. In deze pilot worden online en offline-elementen met elkaar gecombineerd. Op die manier wil Albert Heijn op de winkelvloer ook service bieden aan onlineklanten. Bij AH to go wordt getest met flitsbezorging binnen het kwartier.

Appie als coach

In 2017 vierde AH ook nog het 130-jarig bestaan met een grote denk-sessie waarvoor allerlei stakeholders werden uitgenodigd. Het beeld dat daaruit naar voren komt is dat van een marktleider die zich met voeding en formule meer zal richten op het gemak voor en de gezondheid van zijn klanten. Zo kan bijvoorbeeld Appie ‘een coach’ worden die de klanten helpt om ‘zijn of haar levensdoelen te realiseren’. Belangrijk is wel dat AH als een ‘ethische ridder’ zal omgaan met de big data die de klant bereid is te verstrekken.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Albert Heijn>>>>


Jumbo jaagt op verdere omzetgroei

(laatste wijziging december 2017)

Jumbo komt dit jaar het meest ter sprake als het gaat om de prijsverlagingen. De branche was bang voor een prijzenslag, maar die bleef uit nadat Jumbo de prijzen van 100 producten, waaronder een groot aantal huismerken, had verlaagd. Naast die prijsverlagingen ging de formule uit Veghel echter ook zijn assortiment C-merken saneren.

De prijzenactie en het verbouwen van de huismerkarchitectuur is opvallend, omdat de keten goede resultaten boekt, althans in de eerste helft van 2017. Jumbo Supermarkten heeft daarin een consumentenomzet van €3,757 miljard behaald. Dat is 4,7 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2016.

Jumbo flirt met Emté

Opmerkelijk was de flirt met Emté. Jumbo flirtte openlijk en wilde een ‘vriendelijke’ overname. Toen Sligro daar niet van gediend was zag het af van een bod. De Telegraaf sprak eerder van een overnamesom van €300 miljoen. ‘Als Sligro dat niet wenst, dan respecteren we dat. It takes two to tango’, aldus financiële topman Ton van Veen. Coop zou als mede biedende partij een rol spelen.

Na de overname van Super de Boer en C1000 zit deze vorm van groei de formule in de haarvaten. Laatselijk was het nieuws dat na het ‘Emté-blauwtje’ de Belgische markt wordt verkend. Frits van Eerd hierover in het AD: ‘We kijken naar opties om zelf winkels te openen in België, maar ook naar opties om er supermarkten over te nemen.’ Jumbo wil al in 2019 30 vestigingen hebben in België.

Online is verliesgevend

Op online wordt nog steeds verlies geleden. De keten heeft er naar eigen zeggen €130 miljoen in geïnvesteerd, al werd aanvankelijk gedacht aan slechts €30 miljoen. Om geld te verdienen is ‘nog steeds geen model gevonden’.

Belangrijk wapenfeit van Jumbo in 2017 is ook de opening van de eerste gemakswinkels. De eerste in Groningen opende nog onder de naam Foodmarkt City by Jumbo. De naam werd daarna veranderd bij de opening van de tweede vestiging in Eindhoven in Jumbo City vanwege de te geringe naamsbekendheid van Foodmarkt.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Jumbo>>>>


Lidl bouwt aan winkels en formule

(laatste wijziging december 2017)

Lidl bouwt verder letterlijk en figuurlijk. In de berichtgeving over Lidl gonst het van de opening, bouwplannen en verbouwingen. De discounter telt nu 415 vestigingspunten. Het groeitempo lag afgelopen lopend jaar op zo’n 10 vestigingen (bron: Distrifood Dynamics Retailplanner). Daarmee is de formule nog ver verwijderd van de 500 vestigingen waarnaar het op termijn streeft. Trend is ook dat de winkels steeds groter worden. Lidl Nederland opende eind dit jaar (2017) in Amsterdam-Noord zijn tot dusver grootste filiaal, 1800 vierkante meter op het Buikslotermeerplein. Veel draait bij de bouwplannen om het imago van duurzame en vooral ook moderne winkel.

Lidl gaat voor duurzaam en lokaal

Andere pijlers onder het beleid zijn met name duurzaamheid in assortiment en lokale betrokkenheid. Bij discounter Lidl is het omzetpercentage van voeding met een duurzaamheidskeurmerk de afgelopen 2 jaar gestegen van 13,5 procent naar ruim 19 procent, luidde één van de conclusies uit het maatschappelijk verslag dat de supermarktketen presenteerde. Lidl spreekt daarnaast in het maatschappelijke jaarverslag de ambitie uit om het assortiment met keurmerk jaarlijks met tenminste 10 procent te laten toenemen, maar ook om met leveranciers op specifieke onderwerpen, zoals biodiversiteit en watergebruik, stappen te zetten.

Nog geen verkoop A-merken

Tot slot, Lidl is nog steeds niet overgegaan tot de verkoop van A-merken. Dat voorspelde professor Laurens Sloot eerder wel. ‘Lidl heeft de fase van het verbeteren van de versprestatie achter de rug. In de derde groeifase gaat de discounters fairshare-aandelen omhoogduwen met A-merk-assortiment.’ De derde groeifase zag Sloot zich in Duitsland aftekenen. ‘Discounters in Duitsland hebben in de derde groeifase A-merken toegevoegd in assortimentsgroepen waar hun fair share achterbleef.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Lidl>>>>


Aldi komt in een hogere versnelling

(laatste wijziging december 20170

De formule moderniseert in rap tempo. De verandering lijken ingezet door het groene licht voor een miljardenoperatie vanuit Aldi Nord. Het gaat om een investering van €5,2 miljard waarmee alle 2300 winkels van Aldi Nord moeten worden opgeknapt, dus ook in Nederland. Basis voor de operatie is de winkel zoals die in het Duitse Herten voor het eerst zichtbaar was, en die sindsdien is doorontwikkeld.
In Nederland gaat de investering gepaard met een wijziging binnen de Aldi-top. Vernieuwer Nicolás de Lope neemt de plek in van de klassieke discountman Flor du Puy. Flor du Puy was sinds januari 2009 directeur van Aldi Holding. Hij klom vanuit de eigen organisatie op naar de hoogste positie. De Lope, 47 jaar en van Spaanse afkomst, komt over van de Poolse tak van Aldi Nord. Eerder werkte hij voor Aldi in Duitsland.

Aldi sleutelt ook aan formule

Met de ombouw wordt tegelijkertijd stevig aan de formule gesleuteld. Zo heeft Aldi dit jaar onder de naam ‘weekend highlights’ eindeweeksaanbiedingen toegevoegd aan zijn actieschema. In dit kader is Aldi ook bezig met een grootschalige uitrol van de bake-off-broodafdelingen. Tegelijkertijd wordt ook nog eens gewerkt aan het duurzaamheidsimago en het personeelsbeleid. Een kleine tegenslag bij alle deze grote wijzigingen lijkt dat de opname van A-merken Aldi niet veel brengt. A-merken bij Aldi leveren weinig volumegroei op voor A-merkleverancier én Aldi, concludeerde IRI.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Aldi>>>>


Plus scoort op ‘Goed Eten’en ‘Prijs’

(laatste wijziging december 2017)

Plus heeft de laatste jaren hard gewerkt aan zijn strategie van ‘Goed eten’. Daarbij heeft topman Jan Brouwer er ook voor gezorgd dat het prijsimago veel scherper staat. Brouwer vertrekt overigens medio 2018, heeft hij aangekondigd.

Aan de achterkant van de formule zijn er plannen voor de bouw van een hypermodern dc. Plus kondigde enkele maanden geleden aan zijn vier regionale distributiecentra te willen sluiten en op een nieuw deel van het industrieterrein Medel bij Tiel, op een kavel van 9 hectare, een nieuw centrum te zullen bouwen.’

Omzet groeit sneller dan de markt

De omzet van Plus groeide in de eerste 26 weken met 4,9 procent naar €1,2 miljard. Met een omzetgroei van 4,9 procent verslaat Plus ruimschoots de markt. Die groeide volgens cijfers van Nielsen met 3,3 procent. Dat de omzet van de formule harder groeit dan de markt, is terug te zien in het marktaandeel. Dat groeide van 6,24 procent (eerste 25 weken 2016) naar 6,33 procent over de eerste 25 weken van 2017. Het is al het vierde jaar op rij dat de keten het beter doet dan de markt.

De november vorig jaar geïntroduceerde Briljant 2.0– formule doet het volgens Plus goed. ‘De eerste resultaten van de pilotwinkels zijn boven verwachting, zowel in omzet als in consumentenwaardering.’ Eind 2017 wordt de Briljant 2.0 formule geëvalueerd, liet Plus al eerder weten.

Online actief en innovatief

Op onlinegebied is de keten ook erg actief, met bijvoorbeeld de Plus Express-service. Met de elektrische bolderkar Stint Cargo en de bakfiets Urban Arrow test Plus nieuwe manieren om op duurzame wijze boodschappen te bezorgen. Met HelloFresh werd een alliantie gesloten. In vijf supermarkten van Plus worden de komende maaltijdboxen van HelloFresh verkocht.

Plus gaat verder het digitaal sparen structureel inzetten. De uitrol volgt na een volgens het bedrijf succesvolle pilot eerder dit jaar.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Plus>>>>


Dirk profiteert van economische crisis

(laatste wijziging december 2017)

Volgens directeur Marcel Huizing had de economische crisis een positief effect op de groei van Dirk. ‘Het blijkt dat ze ons niet meer verlaten. Sterker, er komen klanten bij.’ Een analyse van rekenmeester Bartjens in het Financieele Dagblad bevestigde hierbij een succesvol beleid van winstmaximalisatie. Hoewel de omzet nauwelijks steeg, is de winst van Detailresult na het samengaan van Dirk van den Broek en Dekamarkt verdubbeld.

De supermarktketen vierde dit jaar het 75-jarig bestaan en staat zeker niet stil. Vaak zijn het overigens veranderingen in assortiment en beleid die samen met collegaformule Dekamarkt worden ingezet. Zo werd er een omvangrijk bigdataproject opgezet. Het totale omzet- en marge-effect van elke promotie in de afgelopen jaren werd door MIcompany berekend. Wanneer tomaten én komkommers in de aanbieding zijn, verkoopt Dirk ook meer sla. Het is één van de resultaten die voortvloeien uit een analyse van tienduizenden promoties bij Detailresult.

Ook is samen met Dekamarkt het biologisch assortiment fors uitgebreid, met ruim 40 procent. De uitbreiding betreft zowel het assortiment houdbaar als vers. De uitbreiding van het aanbod biologische producten sluit volgens Detailresult aan bij de visie van beide formules op verantwoord ondernemen. ‘Dirk vindt dat het biologisch assortiment voor iedereen betaalbaar en toegankelijk moet zijn. Klanten hoeven hiervoor dus niet dus niet naar de duurdere speciaalzaak.

Dirk kwam in 2017 vooral ook in het nieuws door de aanvallen op zijn vleesbeleid. Naar aanleiding van kritiek van Wakker Dier besloot de formule verder te stoppen met kiloknallers voor op de folder.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Dirk>>>>


Coop experimenteert met horeca

(Laatste wijziging december 2017)

Coop is de laatste jaren gegroeid door mee te spelen bij de grote overnames van onder andere C1000. Maar de formule is ook zelf bezig om nieuwe wegen in te slaan. Met Coop Vandaag – twee vestigingspunten – wil Coop de gemaksmarkt verkennen.

Coop Vandaag speelt in op de klant die woont, winkelt dan wel werkt in de directe omgeving en richt zich ook op directe consumptie. Op pakweg 400 tot 500 meter ontstaat dan een formule met centraal daarin een keuken. Het aanbod wisselt drie keer per dag: ontbijt, lunch en avondeten. Coop heeft ondertussen gesleuteld aan het concept. Van de drie oorspronkelijke winkels zijn er nog twee open.

Deze praktijkervaring leidt ertoe dat Coop aan de knoppen heeft kunnen draaien van een eigen keukenmodule. Die module behelst nu 24 uitgeschreven en te bereiden maaltijden. De eerste keukenmodule is een standaard Coop ‘binnengebracht’ in Amersfoort.

De Coop-formule biedt oplossingen voor relatief moeilijke marktgebieden. Operationeel directeur Maarten Ebben: ‘Coop kan uit de voeten met omzetten die dichter bij de ton dan bij de twee ton liggen.’


Emté aangeschoten wild

(laatste wijziging december 2017)

Emté komt 2017 uit als toch wel een beetje aangeschoten wild. Deze zomer zinspeelde topman Ton van Veen van Jumbo op een overname, later werd dat de wil tot een ‘vriendelijke’ overname. Sligro was duidelijk: geen sprake van.

Ondertussen blijkt het lek in de formule nog niet boven water. Emté scoort goed in de waardering van de bestaande klanten, maar door de beperkte merkkracht is het aantrekken van nieuwe klanten lastig. De totale omzet van foodretail van Sligro daalde in het derde kwartaal met 1,6 procent, waarbij de overgang van twee winkels naar een andere partij een belangrijke bijdrage leverde. Als naar de eerste drie kwartalen als geheel wordt gekeken, blijft een daling van 0,2 procent over.

Op zoek naar nieuwe strategie

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers kondigde Sligro Food Group aan zoekende te zijn naar een nieuwe strategie voor foodretail. De voorkeur gaat uit naar het vinden van een partner. ‘Het onderzoek naar de verschillende alternatieven loopt volop en wij zullen de rest van dit jaar nog gebruiken om tot een keuze te komen’, zo meldde de formule.

Emté bouwde in het derde kwartaal nog drie winkels om naar 3.0, waardoor het totale aantal vestigingen onder de nieuwe formule op 27 komt. Op dat getal blijft de teller voorlopig ook staan. De rest van het jaar worden geen winkels meer omgebouwd. Klanten blijven overigens tevreden over de formule. In het recente GfK Formule Rapport – Vers eindigde Emté op de 2e plaats.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Emté >>>>


 

Deen: bloemenverkoop als peilstok voor succes formule

(laatste wijziging december 2017)

Deen is in 2017 doorgegaan met het openen van winkels buiten het directe marktgebied, in de kop van Noord-Holland. Zo opende in 2017 de eerste vestiging in Overijssel in het compleet nieuwe winkelcentrum Katwolderplein in Zwolle, dat tegen het centrum van de hoofdstad van Overijssel aanleunt.

Deen heeft de formule doorontwikkeld met ruim gesorteerde versgroepen en ook – waar mogelijk – een sushibar. Een toevoeging die Deen veel succes oplevert. Begin dit jaar (2017) meldde Van Eck al dat sushiverkopen goed zijn voor 1 procent van de omzet. Van de 80 supermarkten die Deen inmiddels heeft, zijn er 15 buiten de eigen provincie Noord-Holland gevestigd.

Bloemen kopen geen vanzelfsprekendheid

De algemeen directeur van Deen gebruikt een bijzondere peilstok om het succes in de nieuwe marktgebieden te meten. ‘Ik kijk altijd naar de bloemenverkoop in de winkels in marktgebieden waar de naam Deen nieuw is. Waarom? Voor veel mensen is het kopen van bloemen in een supermarkt geen vanzelfsprekendheid. Ze zijn het, anders dan onze klanten in Noord-Holland, niet gewend. Als we in de nieuwe winkels net zo veel bloemen verkopen als in onze bestaande, weet ik dat het goed zit.’

Met Zwolle maakt Deen de sprong naar een voor de keten weer nieuwe provincie. ‘Maar Zwolle ligt niet zo ver van Flevoland en het is nog altijd binnen de grens van 100 kilometer vanaf het hoofdkwartier in Hoorn en past dus.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste formuledata van Deen >>>>


Hoogvliet vernieuwt formule

(laatste wijziging nov. 2017)

Na veel aandacht voor online en het openen van de inmiddels gesloten Hoogvliet Versmarkten legt Hoogvliet het accent vooral ook op het doorontwikkelen van de stenen winkels. In Zoetermeer werd het startschot gegeven met een compleet nieuwe stijl filiaal vol technosnufjes. Hoogvliet spreekt van een ‘een compleet vernieuwde eigentijdse stijl die zich kenmerkt door een strakke, frisse en duidelijke uitstraling’.

Nieuw realisme online

Online is er sprake van nieuw realisme bij de formule. In een interview met Retailtrends zei directeur Siep de Haan dit jaar dat er met online geen geld te verdienen valt. ‘Onder de huidige omstandigheden, met de bestaande logistieke oplossingen, de volumes en de complexiteit van het totale proces, verwacht ik niet dat daar de komende vijf tot zeven jaar geld aan verdiend wordt’, aldus de Hoogvliet-directeur. De Haan vond dat echter geen reden om dan maar niet online actief te zijn. ‘Het gaat om je totale verdienmodel. Er zijn meerdere categorieën waarmee we geen geld verdienen. Voor de klant gaat het om de totale attractiviteit van je formule. Door niet mee te doen, ontstaat het risico dat er erosie ontstaat op je omzetontwikkeling, omdat concurrenten kannibaliserend werken. In onze sector is het effect op je exploitatie dramatisch als je meerdere procenten van je omzet verliest. (…) We houden het voorlopig bij ons eigen marktgebied. Want als je echt gas geeft, vergroot je ook je verlies’, aldus De Haan.

Versmarkten als leerproces

Over de Versmarkten: ‘We geven ons nog niet gewonnen. Het is niet waar wij als supermarkt traditioneel sterk in zijn, we zijn niet geboren als horeca-ondernemers. Dat betekent dat we moeite hebben met het invullen van dat soort aspecten.’

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste formuledata van Hoogvliet >>>>


World of Food proeftuin Dekamarkt

(laatste wijziging nov. 2017)

Bijna 2,5 jaar na opening van de eerste Dekamarkt World of Food in Beverwijk, kwam deze formule van Dekamarkt eind 2016 in een stroomversnelling. Eerst opende Apeldoorn en daarna Doetinchem. Vestigingen staan gepland in Amersfoort en Zeewolde. Voor een vestiging van deze formule selecteert Dekamarkt altijd locaties die een grote aantrekkingskracht hebben op klanten die tot 30 kilometer om het filiaal heen wonen.

Ambacht centraal

Dekamarkt World of Food is een concept waarbij naar eigen zeggen van de formule gemak, vers en ambacht centraal staan. ‘Met eigen ogen kan de klant het ambacht van de eigen slagers en bakkers aanschouwen, verse vis kopen en een keuze maken uit veel verse en losse groenten en fruit en zelf ananas snijden. Verder heeft het concept een horeca-afdeling met onder andere vers belegde broodjes, samengesteld uit producten uit de winkel. Speerpunten van de afdeling houdbaar zijn speciaal bier, wijn en koffie uit de hele wereld, kruiden en specerijen en internationale producten.’

Word of Food proeftuin

Dekamarkt World of Food is ook een proeftuin waar assortimenten met name op vers worden uitgerold, zoals bijvoorbeeld een uitgebreid assortiment gegrilde kip. De formule Dekamarkt zelf is meer een keten van buurtsupermarkten. De keten gaat voor ‘vers, vriendelijk en voordelig’. Althans dat is slogan.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste formuledata van Dekamarkt >>>>


Spar gaat voor gemak

(laatste wijziging nov. 2017)

Spar zit middenin een veranderingsproces. Er wordt in hoog tempo gewerkt aan de ontwikkeling van de vijf formats van Spar: Spar Buurt, Spar CitySpar UniversitySpar Express (de winkels bij tankstations) en Spar Enjoy(de recreatiewinkels).

Formule gaat naar 50 citystores

Spar lijkt daarbij op koers te liggen voor de doelstelling om eind dit jaar op 50 City Stores te zitten. Spar richt zich daarbij nu ook op winkels met kleinere oppervlakten. Voorheen was de kleinste city store 180 m2, nu zijn er ook al van rond de 100 m2, zoals de winkel aan de Mariaplaats in Utrecht. De omzetgroei in de city stores zou boven de 10 procent liggen.

Huisstijl Spar aangepast

Aan de basis ligt een modernisering van de winkels in zowel uitstraling als omzet. Zo werd de huisstijl dit jaar aangepast. Spar wil een winkel voor eetmomenten zijn. Er is daarom afscheid genomen van de pay-off ‘Mijn buurt, mijn Spar’. De nieuwe pay-off is ‘Je vindt het bij Spar’

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste formuledata van Spar >>>>


Jan Linders toont zich lokaal dominant en trots

(laatste wijziging nov. 2017)

Jan Linders kwam met nieuwe formuleuitgangspunten  aan het begin van de zomer in 2011 in het filiaal in Herten. Deze formule die daarna is doorontwikkeld was de uitkomst van ruim een jaar strategisch puzzelen. Dat was nodig want de in 2008 uitgebroken crisis had Jan Linders behoorlijk geraakt. ‘We hebben jarenlang sterk gestuurd op productiviteit’, erkende Leo Linders in een interview met Foodmagazine. Die houding wreekte zich in de winkels. ‘We waren alleen value for money. Daardoor waren met name onze grote winkels te weinig aantrekkelijk geworden. Alleen maar zb-afdelingen en vrijwel geen sfeer’.

De strategische sessies leidden tot een geheel andere koers en vooral ook tot een andere houding. Kort gezegd is bescheidenheid daarna ingeruild voor trots en eigenwaarde. Uitgangspunt daarbij was dat Jan Linders  met een marktaandeel van 1 procent in Nederland relatief gezien inderdaad een kleine speler was. Maar Jan Linders is tegelijkertijd met een regionaal marktaandeel van 18 procent in het zuiden een speler met trots. Meest in het oog springende veranderingen: veel vers en vooral veel vers uit eigen regio.

De formule is ondertussen verder doorontwikkeld en de ombouw nadert zijn eind. Dat Jan Linders al jarenlang goed scoort in het Foodmagazine versrapport is een uiting van de zo blijkt goed gekozen strategie.

Het totaal aantal vestigingen van de regionale supermarktketen komt dit jaar uit op 60. Dat de nieuwe strategie tractie krijgt blijkt ook uit de cijfers. Jan Linders heeft naar eigen zeggen in 2016 het beste jaar in de ruim vijftigjarige geschiedenis van de supermarktketen achter de rug. De omzet steeg in 2016 naar €392 miljoen wat een omzetplus van 5,4 procent betekent. De winst (EBIT) eindigde op €9 miljoen (+9 procent). De nettowinst steeg met 2,5 procent.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Jan Linders>>>>


Vomar gaat voor een rode toekomst

(laatste wijziging okt. 2017)

De belangrijkste verandering in het beleid is de in 2015 ingevoerde omschakeling naar de zogenaamde Vomar Rood-formule. De kenmerken van de nieuwe formule zijn het schrappen van de bedieningsafdelingen en de dominante aanwezigheid van de kleur rood, die het geel van de bestaande Vomar heeft vervangen. ‘Vomar wil weer echt Voordeelmarkt zijn’, luidt de verklaring.

Vomar heeft daarnaast fors gesnoeid in het assortiment. Er zijn zo’n 2000 artikelen gesaneerd. Het productaanbod in de eerste testwinkel, in Julianadorp, bestond uit circa 10.000 items. Het assortiment is in die transformatie vooral een stuk minder diep geworden. De ombouwoperatie is relatief vlot afgerond. Begin juli 2017 opende in de wijk Terwijden in Leidsche Rijn de laatste van de 64 vestigingen. Vomar gaat de komende 3 jaar ten minste 15 nieuwe filialen openen.

Het is ‘de volgende stap’ in een proces dat is begonnen met de ombouw naar de ‘rode’ formule. In een brief aan het personeel schrijft de directie deze zomer dat het ombouwproces bij Vomar buitengewoon succesvol is verlopen. ‘Alhoewel wij onze omzetcijfers doorgaans niet delen, kunnen wij je wel melden dat wij op dit moment de snelstgroeiende supermarkt van Nederland zijn. Dit is uniek voor Vomar en geeft aan hoezeer onze klanten onze nieuwe formule waarderen.’

Uiteindelijk kostte de totale ombouw naar Vomar Rood circa €50 miljoen. Dat komt neer op bijna €800.000 per winkel. De transformatie naar ‘rood’ zou in de winkels hebben gezorgd voor een volumestijging van 15 procent. Die was ook nodig, omdat de ombouw naar ‘rood’ een prijsdaling van 7 procent tot gevolg had. (foto’s: Diederik van der Laan)

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Vomar >>>>


Poiesz: Fries tot in de porieën

(laatste wijziging okt. 2017)

Poiesz begon 95 jaar geleden in hartje Sneek en is de enig overgebleven echt Friese keten. De formule heeft als uitgangspunt het alledaagse bijzonder te willen maken. Bijna 2 jaar geleden begon de keten met het uitrollen van de nieuwe formule Puur Poiesz 2.0. Na een pilotfase, waarin drie winkels werden omgebouwd naar de nieuwe formule, werd in Franeker het startschot gegeven voor de ombouw van alle (inmiddels 68) supermarkten van Poiesz. Voor de operatie is 4 jaar uitgetrokken.

Een aantal jaren geleden legde algemeen directeur Piet Smit, al 14 jaar aan het roer bij Poiesz, tijdens de Dag van het Vakcentrum uit hoe Poiesz kan groeien. ‘Veel concurrenten hebben moeite om winkels in kleinere dorpen rendabel te exploiteren. Zeker in Friesland waar de (omzet)verschillen tussen zomer en winter ook nog eens behoorlijk groot kunnen zijn.’ Als Friese keten kan Poiesz daar beter mee overweg. Dat kan overigens ook omdat Poiesz bij de exploitatie van winkels in staat is soepel om te springen met de huisvestingskosten. De supermarktketen bezit de meerderheid van de filialen.

Eind 2014 opende het bedrijf in Sneek een volledig nieuwe supermarkt van 1500 vierkante meter aan de Jancko Douwemastraat. Het was de flagshipstore die was uitgerust met een nieuwe formule: Puur Poiesz 2.0. Uitgangspunt van die formule: klanten meer verleiden en inspireren, om de gemiddelde besteding op te krikken.

Het vlees van Poiesz is naast dat van Plus en Emté volgens de klant kwalitatief gezien het beste in de branche, bleek uit de Vion Consumer Monitor. Poiesz dankt volgens Vion het succes mogelijk aan de van oudsher vele vleeseters in het noorden van het land, waar de keten goed op inspeelt met kwaliteit en ambacht.

Download hier de gratis formulespiegel met de belangrijkste Formuledata van Poiesz >>>>


De supermarktbranche in het kort

De Nederlandse supermarktwereld is nog heel divers. Dat leert een eerste blik op de belangrijkste formules die actief zijn in de branche. Allemaal hebben zij hun historie en hun sterkte/zwaktes. Ook zijn er nogal verschillen in strategie. De redactie Distrifood loopt ze langs en wil daarmee inzicht geven in de grootte en omvang van de supermarktformules in Nederland. In de drang naar meer omzet en meer marktaandeel zien wij een aantal strategieën. Die zijn  soms gebaseerd op prijs, steeds vaker ook op meer kwaliteit in de winkels. Dat begrip kwaliteit vertaalt zich in assortiment in de winkel, maar steeds vaker ook in nieuwe formats zoals Coop Vandaag of Jumbo City.

Het zegt echter alles over groei. Zo is de meest platte vorm van groei het openen van vestigingspunten buiten het eigen kernmarktgebied. We zien dat vooral bij de Superunieleden die uitwaaieren vanuit de thuisprovincies. Dekamarkt is bezig met een uitrol van de World of Food. We zien dat er voor Jumbo nog een wereld te winnen is in de Randstad.

Kracht zoeken in online of stenen winkels

Een wat diepere analyse leert dat groei ook kan door het marktgebied via online bezorging te vergroten. Hoogvliet is hier druk mee doende en bezorgt via Post.nl en met behulp van de in eigen huis ontwikkelde vers-tas. Deen is al sinds jaar en dag de beste supermarkt als het gaat om bloemenverkoop. De formule probeert dit succes nu landelijk uit te bouwen met een bloemenbestelwinkel online. AH.nl heeft na een jarenlange uitbreiding nu eindelijk (bijna) een landelijke dekking. Jumbo springt erachter aan met zijn online ambities. Er zijn ook formules die hier bewust in achterblijven. Dirk van den Broek bijvoorbeeld zoekt zijn kracht met name in stenen winkels.

Zoektocht naar verdienmodellen op minder vierkante meters

Ander opvallende parallel: heel veel supermarktorganisaties zijn op zoek naar een verdienmodel op minder vierkante meters. AH is hier met AH to go al heel succesvol in. Spar gooit ook alles op gemakswinkels en city concepten met maaltijden én dienstverlening als speerpunten. Dirk opende zijn eerste stadssuper in de Warmoesstraat in Amsterdam. Het zijn veel concepten op het snijvlak van buurtwinkel en gemaksverkooppunt. Coop Vandaag getuigt ook van deze ontwikkeling. Dat gaat niet altijd makkelijk overigens. Er worden fouten gemaakt maar er wordt ook veel geleerd. Hoogvliet bijvoorbeeld durfde te investeren in de Hoogvliet Versmarkten en sloot al weer twee van de drie vestigingspunten. Niet om ermee te stoppen maar om elementen toe te voegen aan bestaande en nieuwe winkels.

Verversing van de assortimenten

Als het gaat om assortimenten zien wij een ‘verversing’. Vers wordt steeds belangrijker en supermarkten schromen niet om te snijden in het breedte en diepte van het kruidenierswarenassortiment om hier ruimte voor te maken. Dirk van den Broek bijvoorbeeld sneed actief in het kw aanbod. Zelfs Plus heeft in zijn jongste pilot Briljant 2.0 gesneden in de kw. De strategie is ‘Goed Eten’ en als je dat doortrekt én doorrekent dan moet je wel snijden in de derde variant shampoo om vers en maaltijdconcepten de ruimte te geven. Ook Albert Heijn heeft gesneden in assortimenten – met de ene hand – om met de andere hand assortiment weer toe te voegen, met name aan de onder- en bovenkant van de markt.

Formules drijven af van het veilige midden

Als één ding zich aftekent is wel dat de supermarktformules bewust afdrijven van het veilige midden. Na een aantal jaren sterk op prijs te hebben geconcurreerd gaat het nu weer om een eigen plek in de markt. Opvallend is dat formules als Spar en Albert Heijn heel erg op maaltijden en gemak zitten. Dekamarkt, daarentegen, introduceert het oude ambacht weer in de World of Food waar een echte slager staat uit te benen, portioneren, marineren en rubben. Hoogvliet heeft weer enorme investeringe n gedaan in een eigen centrale bakkerij. Coop zoekt het in toegevoegde waarde en introduceerde een huismerklijn aan de bovenkant van de markt. En dan is er nog een formule als Emté met een prachtig en gewaardeerd assortiment maar te weinig slagkracht in de markt als het gaat om merkbekendheid.

Reageer op dit artikel