artikel

Formulespiegel: AH versnelt in alles

Formules 4834

Formulespiegel: AH versnelt in alles
Verduurzaming; in de winkel in Purmerend experimenteert de marktleider zelfs met een kas met verse kruiden. Foto: Diederik van der Laan

Het sleutelwoord voor Albert Heijn luidt ‘versnellen’. Het ministerie in Zaandam lijkt de bureaucratie in de organisatie van zich af te willen werpen. Assortimenten en formule passen zich razendsnel aan. Binnen Ahold Delhaize groeit AH, de
online groei ligt zelfs op de 30 procent.

Het is op vele fronten dat Albert Heijn doorpakt. Er is ook geen sprake meer van het in één keer neerzetten van een nieuwe formule. AH lijkt de ontwikkelingsstrategie van ict-bedrijven te hebben omarmd, waarbij iedere nieuwe winkel weer nieuwe elementen in zich herbergt. Wat werkt, wordt snel uitgerold, en wat niet werkt, wordt in stilte gesaneerd. De marktleider is daarmee ook weer zijn positie als moreel marktleider aan het versterken. Dat is AH ook aan zijn eer verplicht met €12,7 miljard omzet uit 850 AH-winkels, 35 AH’s XL en 69 AH’s To Go. Het marktaandeel (2015) lag op 35,0 procent (IRI/Nielsen).

Formuleprofiel Albert Heijn

Klik op de grafiek voor een grote versie.

Albert Heijn werkt met het zandlopermodel

In assortimenten vertellen category managers ook dat ze  mogen experimenteren in een beperkt aantal winkels. Ook slaagt AH er steeds vaker in om winkels lokaal, of per cluster, specifieke assortimenten toe te kennen. Over de hele linie worden volgens het zogenaamde ‘zandlopermodel’ producten uit het grijze midden gesaneerd. Ruim baan is er vooral aan concepten aan de bovenkant van de markt zoals ‘kaas in ’t bakkie’, een biologisch kaasfondue-assortiment dat de eerste echte productpitch voor het AH-inkoopmanagement mocht winnen. Ook is AH over de hele linie het assortiment aan het verduurzamen met minder suikers (neem de hamburgers en het saneren van energydrink Monster) en meer biologisch.

AH ondergaat een stille technologische revolutie

Niet alleen op assortiment ontwikkelt de formule zich. Er is achter de schermen een stille technologische revolutie gaande die zich vertaald in nieuwe afrekensystemen (scan to go), spaarprogramma’s (spaar virtual reality dinosaurussen), maar ook in messcherpe analyses op basis van de Bonuskaart. Online is een verhaal op zich, waarbij de marktleider het standaard assortiment aanbiedt, maar ook volop experimenteert met maaltijdboxen, kerstmaaltijdboxen of in/out luxe vlees en vleeswaren tijdens de decembermaand. Een decembermaand die ook nog eens aan de klanten voorbijtrekt in de vorm van een ‘on trend’- experience: het Allerhande Kerstfestival. Uit de laatste kwartaalcijfers komt dan ook niet verrassend groei naar voren en een gezonde marge. AH blaakt van gezondheid.

Reageer op dit artikel